Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

TCMB'nin Perşembe günkü politika kararında faizlerde değişikliğe gitmemesi, liradaki aşağı yönlü hareketin önüne geçemeyebilir. 

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, bu yıl, "enflasyon görünümünde gelişme kaydedilmediği takdirde TCMB'nin sıkı duruşunu koruyacağı" şeklinde yorumlarda bulundu ve Bloomberg ekonomistleri, TCMB'nin dördüncü seferde de faizlerde değişikliğe gitmemesini bekliyor. Nomura International Plc ve UniCredit SpA, bu durumda, lirada daha fazla zayıflama beklediklerini bildirdi. 

TL, ABD ile olan diplomatik gerilim ile birlikte TCMB'nin Eylül ayındaki toplantısından bu yana euro ve dolar sepeti karşısında yüzde 9'luk bir düşüşle rekor düşük seviyeye indi. 

Londra'da Nomura stratejisti Henrik Gullberg, "Lirada belirgin bir değer kaybına izin vermek, tedbirsiz bir politika ve merkez bankasının fiyat istikrarını koruma şartına ters" dedi. Gullberg, merkez bankasının faizlerde değişikliğe gitmemesiyle birlikte liranın gelecek aylarda yüzde 10 kadar zayıflamasını ve Dolar/TL 'nin 4.50 seviyelerinden işlem görmesini bekliyor.  

UniCredit stratejisti Kiran Kowshik ise, TCMB'nin enflasyon görünümünün yılın son aylarından itibaren "kademeli" olarak ilerlemesini beklediğini, ancak bunun faizlerde değişikliğe gidilmemesi ve enflasyonun Ekim'de yeniden hızlanması durumunda piyasalara rahatlık getirmeyeceğini kaydetti. Kawshik, "Liranın daha fazla aşağı yönlü baskıyla karşılaşmasını bekliyoruz" ifadesini kullandı.