Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası, 2018 için bilanço yönetimi planını Perşembe günkü toplantısında duyurmaya hazırlanıyor. Politika yapıcıları, oluşturdukları planda Fed ile benzer adımlar atmayı umuyor. Hayata geçecek plan ile, finans piyasalarında sarsıntı yaratmaksızın ekonomide uygun dengenin sağlanması amaçlanıyor. Ancak, Euro Bölgesi'ndeki genel ekonomik ve finansal koşullar, ABD'dekilerden çok daha karışık. 

Avrupa Merkez Bankası'nın vereceği en olası karar, aylık tahvil alımlarını "oldukça kademeli" olarak azaltmak olacak. Bu karar, aylık tahvil alımlarını şu anki seviyesi olan 60 milyar euronun yarısına indirmeyi kapsayabilir. 

Avrupa Merkez Bankası, "normalizasyon" yolunda Fed ile benzer adımlar atmayı umuyor. Bu durum, bankanın parasal sıkılaşmadan çıkış ve politika esnekliği arasında hassas bir denge kurmasını gerektiriyor. Ancak, Euro Bölgesi'nde bu dengeyi kurmak bir hayli zor olaabilir. 

3 diğer unsur ise AMB'ye yardımcı oluyor: deflasyon tehditinde kayda değer azalma, bölge büyüme göstergelerinde hızlanma ve alışılmışın dışındaki politikalara uzun süredir bağlı kalındığına ilişkin artan farkındalık. 

Euro Bölgesi, ekonomik toparlanmada, hem döngüsel açıdan hem de uzun vadeli büyüme için yapısal kökler geliştirme açısından ABD'ye nazaran daha az gelişmiş durumda. Euronun son birkaç aydaki yükselişi, büyüme ve düşük enflasyon sorunlarına ekleniyor.