Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:05'te güncellendi)

Euro, Euro Bölgesi'nde ekonominin güçleniyor görünmesine karşın enflasyonun beklenmedik bir şekilde yavaşladığını gösteren verinin ardından düşerken, hisse senetleri değer kazandı. Dolar, yatırımcıların ABD vergi reformuna ilişkin gelişmeleri değerlendirmeleri ve bir sonraki Fed başkanına ilişkin detayları beklemeleri ile birlikte hafifçe yükseldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki petrol ve doğal gaz şirketlerinin hisse senetleri, ham petrolün altı ayın zirvesi yakınında dalgalanması ile birlikte kazançlara öncülük etti. ABD Hazine tahvilleri ve çekirdek Avrupa ülkeleri tahvilleri genelde yatay bir seyir izledi. Çin'de imalat sanayi göstergesindeki düşüşün ardından, Asya seansına temkinli bir hava hakim oldu ve bölgedeki hisse senedi gösterge endeksleri karışık seyretti. Japonya hisse senetleri, Japonya Merkez Bankası'nın politika faizini ve 10 yıl vadeli devlet tahvili faiz hedefini değiştirmezken enflasyon görünümüne yönelik endişelerin sürdüğünü işaret etmesinin ardından günü hafif aşağıda tamamladı.

Avrupa'da Salı günkü veriler, küresel ekonomiye ilişkin karışık sinyallerin geldiği bir ortada açıklandı. Çin'de resmi imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) bu ay düştü, ancak ülke ekonomisi keskin bir yavaşlama olacağına yönelik tahminlere meydan okumaya devam ediyor. Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı Eylül ayında, ekonominin üst üste 18'nci çeyrekte de genişlemesi ile birlikte hafifçe geriledi. Ancak enflasyon Ekim ayında beklenmedik bir şekilde yavaşlayarak, politikasını sıkılaştırmayı düşünen Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) işini daha da akrmaşık hale getirdi.

Öte yandan, dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de para politikasına ilişkin tahminlerde bulunmaya çalışan yatırımcılar, Fed'in başına geçecek adayın kim olacağı konusuna sabitlenmiş durumdalar. ABD Başkanı Donald Trump'ın Fed başkanlığı için seçimini bu hafta açıklaması bekleniyor. New York Times, piyasanın beklentilerine paralel olarak, Fed'in başkanlığına Fed Guvernörü Jerome Powell'ın yakın olduğu yolunda bir haber yayımladı. Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Çarşamba günü faiz kararını açıklayacak.

Bu gelişmelerin yanında, ABD'de vergi reformuna ilişkin gelişmeler gündemin üst sıralarında yer almaya devam ediyor. ABD'li yasa koyucuların bu konda kademeli bir plan üzerinde çalıştıkları kaydediliyor. Trump'ın seçim kampanyasını yürüten bazı kimselerin adlarının Rusya'nın ABD seçimlerine müdahalesine yardımcı olmak iddiasıyla Robert Mueller'in soruşturmasında geçmesi, vergi reformunu Kongre'den geçirmeye çalışan beyaz Saray için bir tehlike oluşturabilir.

Piyasalarda bu hafta izlenecek bazı önemli olaylar şöyle;

*Fed'in faiz kararı Çarşamba günü açıklanacak. Ekonomistler, ABD merkez bankasının faizi yüzde 1.25 seviyesinde tutmasını ve Aralık ayındaki toplantısında artırmasını bekliyor.

*ABD Ekim ayı istihdam verileri Cuma günü açıklanacak.

*Trump 11 gün sürecek olan Asya ziyaretine Cuma günü başlayacak ve bu, Trump'ın ABD Başkanı oalrak ilk Asya gezisi olacak. Bu gezide Trump Japonya, Güney Kore, Çin, Vietnam ve Filipinler'i ziyaret ederek bu ülkelerin liderleri ile bir araya gelecek ve APEC ve Asean zirvelerine katılacak. Dış ticaret ve özellikle Kuzey Kore olmak üzere güvenlik konuları gündemin ön sıralarında yer alacak.

*İngiltere Merkez Bankası bu toplantısında beklendiği gibi faiz artırımına giderse, son 10 yılda ilk kez böyle bir adım atmış olacak.

*Bu hafta şirket kar açıklamaları devam edecek ve Apple Inc.'nin sonuçları Cuma günü açıklanacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 10:11'de yüzde 0.3 yukarıda seyrediyordu ve beş ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.3 tırmanarak son bir haftanın zirvesine çıktı.

*İspanya'da IBEX Endeksi yüzde 0.4 tırmanarak yaklaşık 11 haftanın zirvesine çıktı.

*Standard & Poor's 500 S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 yükseldi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 1.1632 seviyesine indi.

*Sterlin dolar karşısında değişmeyerek 1.3208 seviyesinde kaldı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az yükselerek yüzde 2.37'ye çıktı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 0.37'ye indi ve iki haftanın en düşük seviyesine geriledi.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 1.335 ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesini gördü.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.05'ten az düşerek varil başına 54.14 dolara geriledi.

*Altın yüzde 0.1 düşerek ons başına 1,275.55 ons geriledi.

Asya

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.3 aşağıda kapanırken, Nikkei 225 Endeksi yatay kapandı.

*Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.2 düştü. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.9 tırmandı. Hong Kong'da Hang Seng Edneksi yatay kapanırken, Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.1 yukarıdaydı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 113.26 seviyesine geriledi.

(14:05'te güncellendi)