Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ziraat Bank Azerbaycan Genel Müdürlüğü binasının resmi açılışı yapıldı.

Açılışa Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Azerbaycan Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu Başkanı Elman Rüstemov, Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Karslı, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Türk kurum ve kuruluşların temsilcileri, iş adamları ve davetliler katıldı.

Bakan Zeybekci, açılışta yaptığı konuşmada, bir ülkenin milli bankaya sahip olmasının önem arzettiğini belirterek, Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinde önemli bir köprü olacak güçlü milli bankaların varlığını vurguladı.

2001 krizinde, IMF'nin Ziraat Bankası ve Halk Bankasını kapatmayı, Vakıflar Bankasını da satmayı Türkiye'ye dayattığını hatırlatan Zeybekci, Ziraat Bankası ve Halk Bankasının bugün hazineye aktardığı kar payının 20 milyar liranın üzerinde olduğunu bildirdi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün "Bağımsızlık savaşını kazandık fakat asıl savaş ekonomi alanında vereceğimiz mücadeledir" sözlerini hatırlatan Zeybekci, "Gerçek savaş ekonomik bağımsızlığımız için vereceğimiz savaştır. Gerçek bağımsızlığın göstergeleri de güçlü bankalardır." dedi.

Zeybekci, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Milli bankalar önemli. Her gittiğimiz yerde Türk bankalarını, daha çok da Ziraat Bankasını istiyorlar. Türk iş adamları buraya geldiklerinde kendilerini güvende hissetmesi, kendi bankalarınca hizmet verilmesi, kredi alması gibi bir ortam için Ziraat Bankası önemli.

Türkiye ve Azerbaycan'ın ekonomik bağımsızlığında Ziraat Bankası çok önemli bir yer tutacaktır. Cumhurbaşkanlarımız ticaretimizi milli paralarımızla yapma konusunda talimat verdi. İnşallah Ziraat Bankasının her iki tarafta olması bu işlemi de hızlandıracaktır."

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Nahçıvan'dan Türkiye'ye gümrüksüz ürün geçişini sağlayan ve geçtiğimiz günlerde imzalanan anlaşmayı hatırlatarak, "Nahçıvan'da ne üretiliyorsa gümrüksüz, sınırlamasız Iğdır'a, Kars'a gidecek. Toplam değeri 120 milyon dolar olan 43 çeşit üründen bahsediyoruz. Türkiye olarak, tek taraflı olarak 20 milyon dolar gümrük vergisinden vazgeçtik. Bize yasaklar yakışmaz. 2018'de dar kapsamlı da olsa tercihli ticaret anlaşması imzalayacağız. İşte bunlar için de güçlü bankalara ihtiyacımız var. Ziraat Bankası hem Azerbaycan hem de Türkiye'nin gururu olacaktır."

- "Bankacılık sektöründeki ilişkiler önemli"

AMB Yönetim Kurulu Başkanı Elman Rüstemov da Azerbaycan'ın bağımsızlık elde ettikten sonra her yönlü ilişki kurduğu ilk ülkenin Türkiye olduğunu, Türkiye'nin her konuda Azerbaycan'ın yanında yer aldığını, ekonominin gelişimine katkı sağladığını söyledi.

Rüstemov, "Bugün ekonomik ilişkilerimiz çok yüksek düzeyde. Bankacılık sektöründeki ilişkiler de önemli. Ziraat Bankasının Azerbaycan ekonomisinin gelişmesine katkı sağlayacağından eminim." dedi.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın da Ziraat Bank Azerbaycanın iki kardeş millet arasındaki ticaretin gelişimine katkı sağlayacağını dile getirdi.

Aydın, "Ziraat Bankası, bankacılık sektörünün mevcut payına ortak olmak için değil, finans sektörünü geliştirmek için bu topraklara geldi." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından, Ekonomi Bakanı Zeybekci ile diğer davetliler, açılış kurdelasını kesti ve Ziraat Bank Azerbaycan Genel Müdürlüğü binasını gezdi.

AA