Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY'nin "Finans Kuruluşlarında Gözetimin Geleceği" adlı araştırmasına göre, finansal hizmet sunan şirketlerin piyasa manipülasyonuyla mücadelede yıl sonuna kadar harcadığı toplam miktar 758 milyon dolara ulaşacak.

Denetim ve danışmalık şirketi EY'nin Chartis araştırma şirketi iş birliğiyle gerçekleştirdiği araştırmaya göre, FX ve Libor gibi alanlarda manipülasyonların saptanması ve önlenmesine yönelik daha fazla kaynak ayrılıyor. Finans kuruluşlarının yıl sonuna kadar piyasa manipülasyonuyla mücadele için harcadığı toplam miktar 758 milyon dolara çıkacak.

Piyasa manipülasyonuyla mücadeleye yönelik yapılan harcamalar 2016'ya göre yüzde 5 artış gösterecek. Finansal kuruluşlar yüksek miktarlarda ceza ödenmesine neden olan Libor, FX ve ISDAFIX manipülasyon skandallarının tekrarlanmasının önlenmesi adına ileri teknoloji yatırımlarına öncelik vermekte.

Araştırma kapsamında dünya genelinden 35 finans kuruluşunun üst düzey yöneticileri ile konuya ilişkin gerçekleştirilen ankete göre, katılımcı şirketlerin yüzde 71'i mevcut gözetim sistemini güncelleme sürecinde bulunuyor. Bununla birlikte finansal kuruluşların bu alanda yaptıkları yatırımların temel hedeflerinden birinin yanılgı payını azaltmak olduğu vurgulanıyor.

Açıklamada konuya ilişkin görüşlerine yer verilen EY Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri Damla Harman, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Araştırma sonuçları, finans kuruluşları tarafından kullanılan geleneksel gözetim sistemlerinin düzenleyici kurumların taleplerini karşılamaya yönelik tasarlandığına işaret ediyor. Dolayısıyla sistemlerinde sadece bu alanda bazı teknik eklemeler yapan şirketlerin kendilerini rakiplerinden ayıracak bir avantaj sağlama fırsatını kaybettiği söylenebilir. Araştırmamız, katılımcı şirketlerin yalnızca yüzde 7'sinin faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde tüm varlık sınıflarını kapsayan bir gözetim gerçekleştirdiğini ortaya koyuyor."

AA