Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, gelecek ayki toplantıda, 2017 yılında üçüncü faiz artırımını muhtemelen destekleyeceğini, ancak gelecek yılki sıkılaştırma için, enflasyonun yukarı yönde hareket ettiğine ilişkin işaretler görmek istediğini söyledi.

Philadelphia Fed'de verdiği bir mülakatta, Harker, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Aralık ayındaki toplantısında, kendisini büyük ölçüde beklenen faiz artırımı kararından uzaklaştıracak bir şey görmediğini söyledi. Harker, bundan sonra, tekrar harekete geçmeden önce, enflasyonun ivme kazandığına ilişkin açık işaretler görmek istediğini kaydetti.

Harker, Fed'in Ekonomik Projeksiyonlar Özeti'ni (EPÖ) işaret ederek, "Kendi EPÖ'mde, 2018 için 3 faiz artırımı tahmininde bulundum, ancak verilerin gelmesi ile birlikte bunu tekrar değerlendireceğim" dedi ve "Ücret artışları, açılan iş ve işe alınanlar sayısı gibi mevcut verilerin bazıları, bunların yüksek fiyatlara dönüşmediğini görürsek, çifte amacımız açık, istikrarlı fiyatlar" şeklinde görüş bildirdi.

Harket'ın bu yıl FOMC toplantılarında oy hakkı bulunuyor. Harker ve çalışma arkadaşları, işgücü piyasası ve fiyatların birbiriyle çelişen işaretler göndermesi ile birlikte, para politikasını ne hızda sıkılaştırmaları gerektiği konusunu değerlendiriyor. İşsizlik oranı 2000 yılından bu yana en düşük seviyesinde ve istihdam raporları geniş bir çalışan açığı olduğunu gösteriyor, ancak fiyat artışları inatçı bir şekilde Fed'in hedefi olan yüzde 2'nin altında seyrediyorç Çekirdek enflasyon Eylül ayında yüzde 1.3 seviyesindeydi.

Fed'in son tahöinleri, Eylül ayında açıklanan peojeksiyonların medyanına göre, gelecek yıl üç faiz artırımı beklentisini gösteriyor, ancak fed fon (Fed'in gösterge faizi) vadeli işlemleri 2018'de yalnızca bir ya da iki faiz artırımını işaret ediyor.