Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:00'da güncellendi)

Dolar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e adaletsiz olarak nitelediği dış ticaret uygulamalarından dolayı yüklenmesi ile birlikte düştü ve ABD Hazine tahvillerinin faizi hafifçe geriledi. Avrupa hisse senetleri, Asya piyasalarındaki volatil seyrin ardından geriledi ve Almanya tahvillerinin faizi, Avrupa Merkez Bankası'nın büyüme tahminlerini yükseltmesinin ardından yukarı yönde hareket etti.

Ham madde üreticilerinin hisseleri, sanayi metallerinin fiyatlarındaki düşüşün ardından, Stoxx Euorp 600 Endeksi üzerinde baskı oluşturdu. Avrupa Komisyonu'nun Euro Bölgesi için olumlu görünümü, aralarında Siemens AG ve Vestas Wind Systems A/S'nin de yer aldığı bazı şirketlerin hayalkırıklığı yaratan mali sonuçlarından dolayı hisse senetlerini yukarı yönde destekleyemedi. Asya'da işlem gören hisse senetleri 2007 zirvesinin üzerine tırmandı, ancak Japonya hisse sentlerinde teknik analize bağlı gün içi aşağı dönüş hareketi, Asya hisselerindeki kazançların geri verilmesine neden oldu. Sterlin, Brexit görüşmelerinin yeniden başlaması ile hafifçe gerilerken, petrol iki gün süren düşüşünü durdurdu.

Yatırımcıların dikkatleri bu hafta, Başkan trump'ın devam eden 11 günlük Asya turundan dolayı bu bölgeye çevrildi. Perşembe günü Beijing'de, Trump, Çin'in adil olmayan pratiklerle, Amerikan işçilerinin ve firmalarının avantajından faydalandığını söyledi, ancak ABD'nin yoğun dış ticaret açığının büyümesi konusunda Çin'den ziyade kendisinden öncei Amerikan başkanlarını suçladı. Trump'ın başkan seçilmesinden bir yıl sonra, yatırımcılar ayrıca söz konusu zamanda finan piyasalarının nasıl tepki verdiğine de bakıyorlar.

Öte yandan, Brexit görüşmeleri Brüksel'de yeniden başladı, ancak görüşmelerde bir ilerleme olup olmadığı konusunda herhangi bir işaret yok. Avrupa Komisyonu, bugün açıkladığı tahminlerinde, İngiltere ekonomisinin uzun bir yavaşlama dönemine yöneldiğini öngörürken, Euro Bölgesi ekonomisinin son 10 yılın en hızlı büyümesini gerçekleştirmesinin beklendiğini kaydetti. ABD'de ise vergi reformuna ilişkin tartışmalar sürüyor. Senato, sözcülerden birine göre, vergi teklifi için Perşembe günü "kavsamsal bir açıklama" yayınlamaya hazırlanıyor.

Yeni Zelanda doları, ülke merkez bankasının faizi beklenenden önce artırabileceğini işaret etmesinin ardından kazançlarını korudu. Bitcoin, kendisine tehdit oluşturan bir teknoloji üst sürümünün durdurulmasının ardından yeni bir rekor daha kırdı. Nikel, sanayi metallerindeki düşüşlere öncülük etti.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de Michigan Üniversitesi'nin Cuma günü açıklayacağı Tüketici Güveni verisinin 13 yılı aşkın süren,n zirvesinden gerilemesi bekleniyor.

*Filipineler Merkez Bankası Perşembe günü faiz kararını açıklayacak.

*Bugün aralarında Avrupa Merkez Bankası'ndan Benoit Coeure, Yves Mersch, Vitro Constancio ve Villeroy de Galhau ve Sabine Lautenschlager'in de bulunduğu bazı önemli merkez bankacıların konuşması var.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 11:25'te yüzde 0.5 düşüşle iki haftanın en düşük seviyesine indi.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.2 geriledi.

*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.6 kayıpla bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.2 düştü.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 artarak yaklaşık 10 yılın zirvesine çıktı.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.2 yükselerek altı yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 düşerek 2,585.00 puana indi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 düştü.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 1.1623 ile bir haftanın en güçlü seviyesine geldi.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 1.3107 seviyesine indi.

*Japon yeni yüzde 0.3 yükselerek 113.49 ile bir haftayı aşkın sürenin en güçlü seviyesine geldi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 2.33'e indi.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan yükselerek yüzde 0.35'e çıktı.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan tırmanarak yüzde 1.252 seviyesine ulaştı.

*Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az yükselerek yüzde 0.03'e çıktı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.3 yükselerek varil başına 56.99 dolara ulaştı.

*Altın yüzde 0.3 değer kazanrak ons başına 1,285.46 dolar ile üç haftanın zirvesine çıktı.

*Bakır yüzde 0.8 düşerek pound başına 3.08 dolar ile son bir ayın en düşük seviyesine geriledi.

(16:00'da güncellendi)