Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Petrol fiyatları ve Dövizdeki yükselişin etkisiyle, benzinin litresine geçen hafta yapılan 12 kuruşluk zamdan sonra, dün gece yarısından itibaren de 13 kuruş zam geldi. Benzinin litre fiyatına yapılan 13 kuruşluk zam sonrasında Ankara’da litresi ortalama 5.53 liradan satılan benzinin litre fiyatı 5.66 liraya çıkacak. İzmir’de ise benzinin litresi 5.50 liradan 5.63 liraya yükselecek. 

Böylece, benzinin litresine 10 günde yapılan zam 25 kuruşu buldu. Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası’nın (PÜİS) açıklamasında, “Rafineri çıkış fiyatlarındaki değişiklikten dolayı 9 Kasım 2017 tarihinden geçerli olmak üzere benzinde 13 kuruş fiyat artışı beklenmektedir” denildi.

Rafineri çıkış fiyatlarındaki değişiklikten dolayı, 31 Ekim’de de benzin grubunda 12 kuruş motorinde ise 17 kuruş zam yapılmıştı.

Böylece son iki haftada iki artışla birlikte İstanbul’da benzinin litre fiyatı 5.48 TL’den 5.61 TL’ye çıkmış oldu. 55 litrelik bir otomobilin deposunu doldurmanın bedeli de 308.55 TL’ye yükseldi.

İKİ HAFTADA 27.5 TL FARK

Gazete Habertürk'ten Esra Nehir'in haberine göre, yapılan bu son 2 zam öncesi geçen ayın sonunda bu depo, 294.8 TL’ye doluyordu. Ortalama iki haftada bir deposunu dolduranların cebinden çıkan ekstra tutar da 27.5 TL’ye yükselmiş oldu.

Diğer bir deyişle vatandaş açısından petrol fiyatları ve dolardaki yükselişle zamlanan benzin masrafı, Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından başlatılan kilosu 29 TL’ye satılan “ucuz et” kampanyasına gitti.

UCUZ ETTE HAKSIZ REKABET TARTIŞMASI

Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) iki zincir markette başlattığı ucuz et satışı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki bütçe görüşmelerinde gündeme geldi.

Devletin bu kararla rekabeti ihlal ettiğini ileri süren CHP’li Zekeriya Temizel, “Devlet eliyle et dağıtımında iki tekel yarattık. Rekabeti ihlal eden devlet olduğunda, bağımsız Rekabet Kurulu’nun hiçbir işlevi olmayacak mı?” diye sordu.

Rekabet Kurumu Başkanı Torlak, eleştiriler üzerine, piyasayı etkileyen bir durum olmadığını savunarak, grup muafiyeti tebliğine işaret etti. ESK’nın sattığı et miktarının pazarın yüzde 2.5’i olduğunu belirten Torlak, “İki zincir market bizim muafiyet tebliğimizde yer alan sınırlar içerisinde.

Toptan veya perakende piyasasını etkileyecek bir pazar gücüne sahip değiller” dedi. Torlak, “Diğer marketlerden ya da kasaplardan bir başvuru olursa Rekabet Kurumu harekete geçer mi” sorusu üzerine, “Elbette ki değerlendirilir” dedi.