Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:25'te güncellendi)ü

Sterlin, İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit görüşmelerinin önemli bir safhaya girmesi ile birlikte kendisini yeniden baskı altında bulmasının ardından değer kaybetti. Avrupa hisse senetleri, Asya hisselerini izleyerek düşerken, bölge tahvilleri değer kazandı.

Sterlin, 40 kadar Muhafazakar Parti milletvekilinin May'e güvensizlik oyu verme yönünde bir mektup imzalama konusunda anlaşmaya vardıklarına ilişkin bir haebr ile birlikte, G-10 ülkelerinin paralarının tümü karşısında değer kaybetti. İngiltere'de 8 milletvekili daha güven oyu vermeyeceğini açıklarsa liderin değişmesi gerekiyor. İngiliz para birimindekid üşüş, FTSE 100 Endeksi'ne destek verdi, ancak tablo Avrupa'nın kalan kısmı için bu denli pozitif değildi ve Stoxx Europe 600 Endeksi aşağı yönde hareket etti. Erken saatlerde, Tokyo piyasasında işlem gören hisse senetleri, Asya hisselerindeki düşüş ile birlikte, seans sonuna doğru düşüşünü derinleştirdi. Ancak Çin hisseleri yükseliş yönünde hareket etti. Bitcoin, bir teknoloji güncellemesinin iptal edilmesinin ardından bazı kullanıcıların bu kripto para biriminden çıkmasına neden olması ile sert düştü, ancak daha sonra kayıplarının bir kısmını geri aldı.

May'in liderliğine yönelik tehdit, İngiltere lideri için hassas bir dönemde gerçekleşti. Muhalefetteki İşçi Partisi, May'in, önerdiği Brexit geçiş süreci için kendi partisi olan Muhafazakar Parti'den yeterince destek alamadığı ithamında bulundu. Bu hafta ayrıca, İngiltere Merkez Bankası'ndan bazı üst düzey yetkililerin konuşmaları ve İngiltere enflasyonuna ilişkin güncellemeler ile birlikte, işgücü piyasası ve perakende satışlar veriler var. Bu nedenle, İngiltere varlıkları bu hafta oldukça çalkantılı bir seyir izleyebilir.

Ancak yatırımcıların gündeminde yalnızca İngiltere verileri olmayacak. ABD'de enflasyon ve büyüöe rakamları var ve bu veriler, gelecek ayki Fed toplantısında, faizlerin artırılmasına ilişkin kararda etkili olabilir. ABD'de vergi planına ilişkin gelişmeler de yakından izlenecek. Vergi reformunun engellemelerle karşılaşabileceğine ilişkin kötümserlik, küresel hisse senetlerinin geçen hafta rekor seviyelerden düşmesine neden olmuştu. Hisse senedi volatilitesine ilişkin göstergeler, düşük seviyelerinden yükseldi.

Diğer taraftan, altın ve sanayi metallerinin çoğu yükseldi ve Batı Teksas petrolü (WTI) varil başına 57 doların altına indi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD Başkanı Donald Trump Asya turunun son bölümünü gerçekleştiriyor.

*Bu hafta açıklanacak veriler arasında, Japonya, Almanya, İtalya ve Euro Bölgesi'nin GSYH rakamları, ABD, İngilere ve İspanya TÜFE rakamları, Çin'de perakende satışlar ve sanayi üretimi rakamları ve Avustralya'da istihdam ve ücret rakamları yer alıyor.

*Bu hafta ayrıca merkez bankacılarının konuşmaları açısından da oldukça yoğun. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı mario Draghi, Fed Başkanı Janet Yellen, İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney ve Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, AMB'nin para politikası iletişimi konulu konferansına katılacak. BOE yetkilileri bankaının geleceği hakkında Perşembe günü konuşacak ve Draghi Cuma günü ikinci kez konuşma yapacak. Fed yetkililerinin açıklamaları ise Aralık ayındaki FOMC toplantısına ilişkin işaretler verebilir.

*OPEC Pazartesi günü aylık piyasa raporunu açıklayacak ve Salı günü Uluslararası Enerji Ajansı'nın raporu açıklanacak.

*Petrol endüstrisiin önde gelen temsilcileri, Birleşik Arap Emirlikleri'nin petrol zenginliklerine girişi görüşme üzere Abu Dhabi'de bir araya gelecek.

*Venezüela'nıon Pazartesi günü yerel saat ile 14:00'te Caracas'ta kreditörleri ağırlaması ile birlikte, PDVSA'nın tahvil ödemelerine ilişkin yeni detaylar ortaya çıkabilir.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 10:33'te yüzde 0.3 aşağıda seyrediyordu ve düşüşünü beşinci güne taşıyarak, yaklaşık üç haftanın en düşük seviyesini gördü.

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.2 düşerek yaklaşık iki haftanın en düşük seviyesine indi.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.

*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.1 gerileyerek yaklaşık üç haftanın en düşük seviyesine indi.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.4 düşüşle yaklaşık iki haftanın en düşüğüne geriledi.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.1 kayıpla bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesini gördü.

Para Birimleri

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.9 ile bir haftayı aşkın sürenin en hızlı düşüşünü gerçekleştirerek, 1.3077 ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 1.1644 seviyesine indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek yüzde 2.37'ye geriledi.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan ile bir haftanın en büyük düşüşünü yaparak yüzde 0.39'a indi.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek yüzde 1.309'a geriledi.

Emtia

*Altın yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,278.34 dolara çıktı.

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.2 düşerek varil başına 56.64 dolar ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

Asya

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.9 aşağıda kapandı. Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.3 ile Mayıs ayından bu yana en sert düşüşünü yaptı.

*Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.5 geriledi.

*Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.2 yükseldi. Country Garden Holdings Co. ve Sunny Optical Technology Group Co., endekse dahil edilmelerinina rdından sırasıyla yüzde 11 ve yüzde 5 kadar değer kazandı.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.6 düştü.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 113.34 ile iki haftanın en güçlü seviyesine geldi.

(15:25'te güncellendi)