Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ZEW) Ekonomik Güven Endeksi, Almanya'da, kasımda geçen aya göre 1,1 puan artarak 18,7 puana yükseldi. 

Merkezi Almanya'nın Mannheim kentinde bulunan ZEW'den yapılan açıklamaya göre, kurumsal yatırımcı ve analistlerin ekonomiye duyduğu güveni ölçen ZEW Ekonomik Güven Endeksi, Almanya'da kasımda bir önceki aya kıyasla 1,1 puan arttı.

Ekimde 17,6 puan olan endeks, bu ay 18,7 puan seviyesine çıkmasına karşın 23,7 puan olan uzun vadeli ortalamanın altında kalmaya devam etti.

Almanya'da kasım ayı Cari Durum Endeksi ise ekime kıyasla 1,8 puan artarak 88,8 puana çıktı. 

Finansal piyasa uzmanlarının Avro Bölgesi’nin ekonomik gelişimi hakkındaki değerlendirmeleri de ekimdeki düşüşün ardından önemli ölçüde gelişti. İlgili gösterge 4,2 puan artarak 30,9 puana yükseldi. Euro Bölgesi’ndeki mevcut ekonomik durum göstergesi de 11,3 puan artarak 47,8 puana çıktı. 

"Alman ekonomisi için beklentiler cesaret verici biçimde olumlu seyrediyor"

ZEW Başkanı Prof. Dr. Achim Wambach, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Alman ekonomisi için beklentiler cesaret verici biçimde olumlu seyrediyor. Avrupa'da üçüncü çeyrekte genel olarak yüksek seviyelerdeki büyüme, Almanya'da daha fazla büyümeyi destekliyor ve gelecek 6 ay için ekonomik beklentileri arttırıyor." ifadelerini kullandı.

Wambach, bu olumlu ekonomik iklimin, gelecekte büyüme için daha sağlam ve daha dirençli bir temel oluşturmaya zemin hazırlaması gerektiğini kaydetti.

Endekse ilişkin anket, 30 Ekim-13 Kasım'da 198 analistin katılımıyla gerçekleştirildi. Ankete katılanlara, gelecek 6 aya ilişkin beklentileri soruldu.