Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:30'da güncellendi)

Dolar, Fed Başkanı Janet Yellen'ın hızlı faiz artırımlarına ilişkin uyarısının ardından önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kaybederken, euro, Almanya'da siyasi kilitlenmenin sona erdirilmesine yönelik adımların arttığı bir ortamda güç kazandı. Avrupa'da işlem gören hisse senetleri, ABD'den Asya'ya, gösterge endeksleri rekozr zirvelere taşıyan küresel ralliyi izlemekte güçlük çekiyor.

Stoxx Europe 600 Endeksi, bölgesel Borsalardaki karışık seyir ile birlikte yatay seyretti. Erken saatlerde, MSCI Asya Pasifik Endeksi, Tokyo'dan Sydney'e, hisse senetlerindeki yükseliş ile birlikte 2007 zirvesini,n üzerine çıakrken, Amerikan hisse senedi göstergeleri tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı. Avruıpa'da ülke tahvilleri, ABD getiri eğrisinin yataylaşmasını sürdürmesi ile birlikte ABD Hazine tahvillerinin sakin seyretmesinin artdından geriledi. Petrol, OPEC'in üretim kısıntısı anlaşmasının uzatılması konusundaki kararı öncesi, ABD'de ham petrol stoklarının düşmesi ile birlikte iki yılı aşkn sürenin en yüksek kapanışını gerçekleştirmeye yöneldi.

Küresel hisse senetleri, küresel büyüme ve şirket karlarına ilişkin iyimserliğin sürdüğü bir ortamda, hisse senedi getirileri için oldukça parlak geçen bu yıla katkıda bulunuyor. Tahvil piyasası, uzun vadeli ABD Hazine tahvil faizleri ile daha kısa vadelilerin faizleri arasındaki farkın 10 yılın en düşük seviyesine inmesi ile birlikte, sabit getirili menkul kıymet traderlarının ABD ekonomisinin yavaşlayabileceğine ilişkin endişelerinin arttığını işaret ediyor. Görevi bırakacak olan Fed başkanı Janet Yellen, yatırımcıların ABD para politikasının izleyeceği yola ilişkin daha fazla işaret almak için Fed tutanaklarının açıklanmasını beklemeleri ile birlikte, Salı günü yaptığı konuşmada, faizlerin hızlı artırılmasının enflasyonun Fed'in yüzde 2 olan hedefinin altında kalma riskini getirdiği uyarısında bulundu.

Nuveen Asset Management baş hisse senedi stratejisti Bob Doll, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Şirket karları baskın faktör ve bu nedenle, elbette, piyasaları hareketlendiriyor ve hareketlendirmeye devam edecek," dedi ve pastanın kreması ABD verghi reformu olduğunu ve bu adımın şirket karlarını güçlendireceğini, ancak birçok yatırımcının bu durumu varsayımlarının içine zaten dahil ettiğini sözlerine ekledi.

Avrupa'da, Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in partisi, Berlin'de yürütülen müzakereler hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, diğer iki parti ile koalisyon görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, yeniden seçime gitme riskinden kaçınmak için, Sosyal Demokratlar ile ittifakını yenilemeye yönelebilir. Bu ittifak, Brexit'ten kaynaklanan zorluklar ve milliyetçilerin baskılarının arttığı bir ortamda, Almanya ve Avrupa Birliği için kritik bir dönemde, istikrara ilişkin endişeleri azaltabilir.

Piyasalarca izlenecek önemli haberler şöyle;

*Avrupa Merkez Bankası'nın Perşembe günü açıklayacağı Ekim ayı toplantı tutanakları, varlık alımlarının azaltılmasına ilişkin tartışmalardaki muhalefeti gösterebilir.

*Asya'da, Singapur'un 3. çeyrek GSYH verisi Perşembe günü açıklanacak. Yeni Zelanda'da Ekim dış ticaret ve Güney Kore'de Kasım tüketici güveni verileri de bu hafta açıklanacak göstergeler arasında yer alıyor.

*ABD'de Ekim ayı için ikinci el konıt satışları ve dayanıklı tüketim malalrı verileri açıklanacak.

*Fed'in son toplantısının tutanakları Çarşamba günü açıklanacak.

*İngiltere'de bütçe Çarşamba günü açıklanacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 09:31'de yüzde 0.05'ten az aşağıda seyrediyordu.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.2 yükselerek bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.1 düştü.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları değişmedi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 gerileyerek bir ayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 ile son bir haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek 1.1763 seviyesine çıktı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.3249 seviyesine ulaştı ve yükselişini yedinci güne taşıyarak üç haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.4 yükselerek 112.04 ile beş haftayı aşkın sürenin en güçlü seviyesine ulaştı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az yükselerek yüzde 2.36'ya çıktı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 0.36'ya ulaştı.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 1.292'ye indi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.7 yükselerek varil başına 57.81 dolar ile iki yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

*Altın yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,284.34 dolara ulaştı.

*Bakır yüzde 0.1 değer kazanarak pound başına 3.15 dolar ile iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine yükseldi.

Asya

*Avustralya’da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde  0.4 yükseldi.

*Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.4 tırmandı.

*Hong Kong'da Hang Seng Endeksi, Çin finans şirketlerindeki tırmanışla birlikte yüzde 0.8 yükseldi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.6 yükseldi.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.6 yükseldi. MSCI Gelişen Piyasa Endeksi, altı yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıkmasını sağlayan rallisini sürdürdü.

(13:30'da güncellendi)