Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye'ye ilişkin son dönemdeki siyasi ve ekonomik endişeler, dünyanın en iyi faizlerinden birini -yüzde 10'un üzerinde- elde edebilecek bireysel Japon yatırımcıların güvenini azaltmaya yetmiyor.

Japonya'da bireysel yatırımcıların yen karşısındaki TL net uzun pozisyonları, Tokyo Financial Exchange verilerine göre 285,337 kontrat ile 14 Kasım'da biten haftada bir önceki hafta kaydedilen rekora yaklaştı.

Türk Lirası, Salı günkü işlemlerde dolar karşısında rekor düşük seviyeye geriledi. ABD ile gerilen diplomatik ilişkiler ve Cumhurbaşkanı'nın Merkez Bankası'nın faiz politikasını eleşitirmesi TL'nin kayıplarında etkili oldu.

Kurumsal yatırımcılar ise bireysel yatırımcılar ile aynı güveni paylaşmıyor. Daiwa SB Investments Ltd., Tokyo'da bulunan kıdemli fon yöneticisi Takeshi Yokouchi'ye göre, portföyündeki TL ve TL cinsinden tahvillerin ağırlığını azalttı.

Yokouchi, “TL'yi dip seviyelerden almak için bir fırsat olacak, fakat o zaman henüz gelmedi. ABD ile ilişkilerde önemli bir iyileşme olmadan ve Merkez Bankası'nın hükümet baskısına boyun eğmeyeceğini kanıtlayana kadar Türk varlıklarında baskı sürecek” dedi.