Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed yetkilileri, kademeli bir faiz artışı gidişatı planı çizdi, ancak son toplantı tutanakları, işgücü piyasasının fazla ısınıyor olduğuna ilişkin endişelerin arttığını göstererek enflasyonun yüzde 2'lik hedefin altında kalmasına rağmen daha fazla sıkılaşma için beklentileri kuvvetlendirebilir. Tutanaklar, Çarşamba günü Türkiye saatiyle 22:00'da yayınlanacak. 

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), 31 Ekim - 1 Kasım toplantısının sonucunda ekonomiye ilişkin görüşünü iyileştirdi ve işsizlik daha fazla azalırken büyümenin "sağlam bir oranda" kaldığını bildirdi. Ülkede işsizlik, Ekim ayında 16 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 4.1'e geriledi. 

New York'ta Amherst Pierpont Securities başekonomisti Stephen Stanley, "İşsizlik oranındaki düşüş, yetkililerin düşünme sürecine büyük bir baskı yapıyor gibi görünüyor" dedi ve "Fed, politikaya risk yönetimi perspektifinden bakıyor ve risk, çok yavaş ilerliyor" şeklinde konuştu. 

Yatırımcılar, Fed'in Aralık'ta faiz artırmasına yüzde 90 seviyesinde bir ihtimal veriyor. Mart ayı faiz artışı fiyatlamaları ise yüzde 50'nin üzerine tırmandı ve tutanaklar, bu beklentileri güçlendirebilir. 

JPMorgan ABD başekonomisti Michael Feroli, "Tutanaklarda, yetkililerin yakın dönemdeki faiz artışı beklentilerine ilişkin bir algı edineceğimizi düşünüyorum" dedi ve "Bu, açık bir üslupla ifade edilmeyebilir, ancak 'yakın zamanda bir faiz artışı uygun olabilir' cümlesini görebiliriz" diye konuştu. 

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin Eylül ayındaki tahminleri, medyan beklentilerin bu yıl için bir kez daha, 2018 için ise üç faiz artışı yönünde olduğunu gösteriyordu. Komite'nin işsizlik ve enflasyon görünümüne bakışı, gelecek yıl için hala birkaç faiz artışı beklendiğini öne sürebilir. 

Tutanaklarda, ayrıca, enflasyona ilişkin şüphelerin ne kadar yaygın olduğu gözlenecek. Bir yandan, varlık fiyatlarına ilişkin endişeler, faiz artışlarına devam etmek için başka bir sebep olabilir. Birkaç FOMC üyesi, Haziran ayı toplantısında, hisse senedi fiyatlarının yüksek olmasına ilişkin endişe belirtmişti.