Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed yetkilileri, bu ayın başında gerçekleştirdikleri politika toplantısında, durgun enflasyon ortamında, gelecekte izlenecek politika yoluna ilişkin bölünmelere karşın, kısa vadede faiz artırımı öngörüyor.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 31 Ekim - 1 Kasım'da gerçekleştirdiği toplantının tutanaklarına göre, "Katılımcıların çoğu, gelen enformasyonun orta vadeli görünümün büyük ölçüde değişmediğini göstermesi durumunda, kısa vadede federal fon oranı (Fed'in gösterge faizi) hedef aralığında diğer bir artırımın muhtemelen garanti olduğunu düşünüyor".

Politika yapıcılar, söz konusu toplantıda gösterge faizi değiştirmedi, ancak kademeli faiz artırımına devam etmeleri ile birlikte, gelecek ayki toplantıda faiz artırımına gitmeleri bekleniyor. ABD'de işsizlik oranı 16 yılın en düşük seviyesinde, ancak enflasyon Fed'in yüzde 2 olan hedefinin oldukça altında kalmaya devam ediyor.

Tutanaklar, Fed yetkililerinin işgücü piyasasına ve trendin üzerinde seyreden büyümeye olan güvenlerinin sürdüğünü, ancak bazı yetkilierin fiyat artışlarının hızlanacağına ilişkin daha güçlü işaretleri beklediğini gösterdi. Birkaç Fed yetkilisi ise hatta, faizlerin tekrar yükseltilmesinden önce, enflasyonun yükselme yolunda olduğunu görmek istiyor. Bu durum, FOMC üyeleri arasında devam eden bölünmeyi işaret ediyor.

Fed yetkilileri 2018 yılında üç faiz artırımı öngörüyor, ancak bu görünüm, ekonomik verilerin Fed'in beklentilerini karşılayamaması durumunda sorgulanabilir. Analistler, merkez bankası yetkililerinin, 12-13 Aralık'taki toplantıda ekonomik projeksiyonlarını sunduklarında, görünümlerini aşağı çekip çekmediklerini yakından izleyecek.

"Yanıtlanmamış Soru"

New York'ta TD Securities faiz stratejisti Gennadiy Goldberg, tutanaklar açıklanamdan önce yaptığı değerlendirmede, "Sondan ne kadar uzaktayız. İşte piyasada yanıtlanmamış soru bu." dedi ve "2018 için statükoyu değiştirecek herhangi bir şey ilginç olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Enflasyon, volatil gıda ve akaryakıt fiyatları ayıklandıktan sonra, bu yıl şimdiye dek ortalama yüzde 1.6 seviyesinde gerçekleşti ve Eylül ayında yüzde 1.3 seviyesinde çıkarak, inatçı bir şekilde Fed'in hedefinin altında kalmayı sürdürdü.

Tutanaklara göre, birçok katılımcı, düşük enflasyonun yalnızca geçici faktörleri yansıtmamış olabileceğini, ancak aynı zamanda, daha inatçı olabilecek gelişmeleri etkileyebileceğini düşünüyor. Diğer taraftan, birkaç katılımcı, işgücü piyasası sıkılaşmaya devamederken, enflasyona yönelik "artan yukarı risklerin" olabileceğini belirtti.

Bu toplantı, ABD Başkanı Donald Trump'ın Guvernör Jerome Powell'ı görev süresi Şubat ayında sona erecek Başkan Janet Yellen'ın yerine atadığını duyurmasından bir gün önce sona erdi ve eski Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'in emekliliğini duyurmasından bu yana katılmadığı ilk toplantıydı.