Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Araştırma şirketi GfK tarafından açıklanan "GfK TEMAX Türkiye 2017 üçüncü çeyrek sonuçları"na göre, ÖTV uygulamasının geçerli olduğu son çeyrek olması nedeniyle beyaz eşyadaki yüksek satışlar, akıllı telefon kategorisindeki büyüme ve televizyonların organize perakendede artan satışları, pazara olumlu yansıdı.

Buna göre, söz konusu pazar yılın üçüncü çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19,4'lük büyüme performansı ile 14,9 milyar lira ciro değeri elde etti.

Bu dönemde büyümeye en yüksek katkı çift haneli oranlar ile telekom, büyük beyaz eşya ve tüketici elektroniğinden geldi. Bir önceki yılın aynı dönemine göre ciroda daralan tek sektör, görüntüleme sektörü oldu.

Telekom sektörü bu yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre kat 23,8 büyüme gösterdi ve cirosu 5,9 milyar lira oldu. Akıllı telefonların toplam sektör büyümesi üzerindeki etkisine parelel olarak akıllı saatler ve diğer tüm ürün gruplarının çift haneli cirosal büyümeleri sektöre olumlu katkı sağladı.

Beyaz eşya ve küçük ev aletleri

Öte yandan büyük beyaz eşya sektörü 4,8 milyar liralık 3'üncü çeyrek cirosu yılın en yüksek ciro değerine ulaştı ve geçen sene aynı döneme göre yüzde 21,6 büyüme performansı elde etti.

Küçük ev aletleri sektörü ise yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,1 oranında büyüyerek 1,1 milyar liralık ciroya ulaştı. Cirosal olarak en iyi performanslar sırası ile sıcak içecek hazırlama makinaları, tost makineleri, elektrikli süpürgeler, ütü, saç kurutucular, narenciye, katı meyve sıkacakları, saç şekillendiriciler, gıda hazırlama ve saç-sakal kesicilerde görülürken, tıraş makinaları, su ısıtıcılar ve fritözler ise küçülen ürün grupları oldu.

Tüketici elektroniği sektöründe ciro ise yüzde 19,1 artışla 1,6 milyar liraya ulaştı. Ev sinema sistemleri, soundbar ve bluetooth hoparlörler ile video kameraların da çift haneli büyüme gösterirken televizyon satışları da sektör toplamı ile aynı seviyede bir büyüme performansı gösterdi.