Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bitcoin'in doğuşunun üzerinden sekiz yıl geçti. Dünya çapında merkez bankaları, dijital paraların potansiyel avantaj ve dezavantajları hakkında giderek daha fazla farkındalık kazanıyor. 

Bitcoin'in 10,000 dolara yönelmesiyle birlikte, küresel merkez bankaları, iki mevzudan bahsediyor. Bunlardan birincisi, giderek daha fazla dikkat çeken özel kripto paraların oluşumu ve büyümesi konusunda ne yapılacağı. İkinci soru ise resmi dijital para ihracı yapılıp yapılmayacağı. 

Dünyanın en büyük merkez bankaları, dijital paralara nasıl yaklaşıyor?

Fed: Gizlilik endişesi

Fed, Bitcoin'e karşılık olarak dijital para ihracında bulunma fikri konusunda pek coşkulu değil. Fed Başkan adayı Jerome Powell, bu yılın erken döneminde, teknolojide teknik sorunların sürdüğünü belirterek merkez bankası tarafından oluşturulan bir kripto paranın "anlamlı" zorluklarla karşılaşacağını söyledi ve gizlilik konusunun bir sorun olabileceğini bildirdi. 

Euro Bölgesi: "Bitcoin istikrarsız"

Avrupa Merkez Bankası, dijital paralara yatırımda bulunmanın tehlikeleri konusunda defalarca uyarıda bulundu. AMB yetkilisi Benoit Coeure, Bitcoin'in oynak değeri konusunda uyardı ve Bitcoin ile "vergi kaçırma" ve "suç" gibi risklerin geldiğini belirtti. Başkan Mario Draghi ise dijital paraların Euro Bölgesi ekonomisine olan etkisinin sınırlı olduğunu ve bu paraların merkez bankaları için bir tehdit oluşturmadığını belirtti. 

Çin: Koşullar "olgun"

Çin Merkez Bankası, teknolojiyi sahiplenmek için koşulların "olgun" olduğuna inanıyor, ancak, özel dijital ihraçcılar konusunda sert önlemler alarak Bitcoin ve diğer dijital parala işlemlerini yasakladı. Yetkililer, merkez bankasının kripto paralar üzerinde tam kontrole sahip olmasını destekliyor. 

Japonya: Daha çok bilgi edinilmeli

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, Ekim ayında yaptığı konuşmada, BOJ'nin yakın zamanda dijital para ihraç etme gibi bir planı olmasa da dijital paralar hakkında daha çok bilgi sahibi olmanın önemli olduğunu belirtti. 

Almanya: "Spekülatif oyuncak"

Bundesbank, Bitcoin ve diğer sanal paraların oluşumu konusunda oldukça temkinli. Yönetim Kurulu üyesi Carl-Ludwig Thiele, Eylül ayında Bitcoin'e ilişkin, "Ödeme aracından ziyade bir spekülatif oyuncak" değerlendirmesinde bulundu ve "Mevduatın yerini blockchain'e bırakması, bankaların iş modellerini altüst edebilir ve para politikasını baş aşağı edebilir" şeklinde konuştu. 

İngiltere: Potansiyel "devrim"

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, kriptoparaların finanstaki potansiyel "devrim"in bir parçası olduğuna değindi. Carney, blockchain'e dayalı bir teknolojinin, merkez bankalarının siber saldırılar karşısındaki duruşunu güçlendireceğini ve "büyük bir gelecek vadettiğini" savundu.