Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), gayrimenkul sektörünün alt segmentlerini üçer aylık dönemler halinde irdelediği "GYODER Gösterge Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2017 3. Çeyrek Raporu"nu yayımladı.

GYODER'in, Türk Ekonomi Bankası (TEB) katkılarıyla hazırladığı rapor, temel ekonomik verilerin yanı sıra konut, krediler, AVM, ofis, lojistik, turizm, GYO gibi gayrimenkulün tüm alt segmentlerini kapsıyor. Rapor bu yıl tasarımında ve içeriğinde gerçekleştirilen revizyonlar sonucu yepyeni bir kimlikle yayınlanıyor. Prof. Dr. Emre Alkin'in değerlendirmelerinin de yer aldığı rapor, aynı zamanda GYODER Gösterge'nin yenilenen web sitesi ile dijital ortama taşınıyor.

Raporda, ilk kez satılan konutlarda ikinci çeyreğe kıyasla yüzde 20'lik bir artış görülürken, ikinci el satışlarda yaşanan daralmanın yüzde 1,4 seviyesinde gerçekleştiği vurgulandı.

2017 ilk yarı yılında görülen yeni konut satışlarındaki yavaşlamanın üçüncü çeyrek ile birlikte tekrar pozitif bir seyir izlediği belirtilen raporda ancak bu seyirde ağırlıklı olarak tapu harç indiriminden yararlanmak üzere yapılan satışların etkili olduğu ifade edildi.

Geçen yıl toplam konut stokuna 752 bin 868 yeni konut eklendi 

Rapora göre, geçen yıl toplam konut stokuna 752 bin 868 yeni konut eklendi. Yüz ölçümü bazında, yapı ruhsatı adeti önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 50,8 artarken, yapı kullanma izin belgesi adeti yüzde 2,9 azaldı.

Yeni konut üretimi ve tamamlanan konutların arzı devam ederken, TCMB verilerine göre 2017 yılı ikinci çeyreği ile birlikte konut fiyat endeks artışının yavaşlama trendine geçtiği, üçüncü çeyrekte de bu durumun artarak devam ettiği görüldü.

Nisan ayında yüzde 13,13 olan konut fiyat endeksi yıllık artışı ağustos ayında yüzde 11,31'e kadar geriledi. Başka bir deyişle, konut fiyatlarındaki artış yavaşladı. 

Bankalardaki kredi mevduat rasyosunun bozulması nedeniyle artan kaynak maliyeti, konut kredileri faiz oranları üzerinde baskı yarattı. Kamu bankalarının konut kredileri içerisindeki payı 2016 yılı ikinci çeyreğinde yüzde 33 iken 2017 ikinci çeyreğinde yüzde 41'e yükseldi.

Markalı konut satışlarının yüzde 4,5'lik kesimi yabancı yatırımcılara yapıldı

Rapora göre, markalı konut projelerinden konut satın alan tüketiciler, 2017 yılı üçüncü çeyrekte peşinat, senet ve banka kredisi kullanımı seçeneklerinden en fazla senet kullanımını tercih etti. 2017 yılı son çeyrek dönemde stok erime hızı yüzde 3,2 olarak gerçekleşti ve markalı konut projelerinde yapılan satışların yüzde 4,5'lik kesimi ise yabancı yatırımcılara yapıldı.

92 bin 603 metrekare yeni ofis alanı pazara girdi

Rapora göre, üçüncü çeyrekte bir önceki döneme kıyasla yüzde 12 artışla toplam 92 bin 603 metrekare yeni ofis alanı pazara girdi ve toplam arz 5,5 milyon metrekare oldu.