Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında hakkında dava açılan, aralarında örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in yeğeni Mehmet Mezher Gülen'in de yer aldığı 3 tutuklu sanığa, "Silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan 22,5 yıla kadar hapis cezası istendi.

İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar, örgütün "okullar ve dershaneler Türkiye sorumlusu" olduğu iddia edilen Gülen ile Ersin Topuz, Mehmet Daşönü ve avukatları katıldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) kayda alınan duruşmada, mahkeme başkanı 3 sanığın dosyasının, aynı mahkemede görülen ve 14 kişinin yargılandığı "FETÖ'nün sözde Karşıyaka Eyaleti" davasından ayrıldığını hatırlatarak, Daşönü hakkında ise İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "Silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla açılan davanın bu dosyayla birleştiğini açıkladı.

Daşönü, FETÖ mensubu olmadığını, örgütün gizli haberleşme programı ByLock'u kullanmadığını, iddia edildiği gibi örgütün "Foça imamı" olmadığını savunarak birleşen dosyadan haberinin olmaması nedeniyle daha sonra savunma yapmak için ek süre talebinde bulundu.

Mahkeme başkanının, birleşen dosyadaki ByLock mesaj içeriklerine ilişkin "ByLock'taki kullanıcı adı ve şifre ile irtibat kurulan diğer mensuplarının kimlik bilgilerini ortaya çıkartan deliller var. Buna ilişkin bir savunma yapacak mısınız?" şeklinde soru yöneltmesi üzerine Daşönü, "ByLock kullanmadım, dolayısıyla mesaj içeriklerinde kimliğimle ilgili ifadelerin ne anlama geldiği konusunda bir fikrim yoktur." diye cevap verdi.

Topuz ise gizli tanığın kendisine iftira attığını ileri sürdü.

İddia makamı, verdiği mütalaada Gülen, Topuz ve Daşönü hakkında "Silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan 22,5 yıla kadar hapis cezası istedi.

Mehmet Mezher Gülen de duruşma savcısının mütalaasına katılmadığını belirterek, örgüt yöneticiliği suçlamasıyla ilgili somut herhangi bir delilin olmadığını, buna ilişkin bir eylemde bulunmadığını savunarak tahliye talebinde bulundu.

Esasa ilişkin ek süre talebi isteyen sanık avukatları, müvekkillerinin tutuksuz yargılanmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, Daşönü'nün birleşen dosyasındaki bazı tanıkların bir sonraki celsede dinlenilmesine, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

- Operasyon ve iddianame

İzmir'de FETÖ/PDY'nin sözde "Karşıyaka eyaleti"ne yönelik soruşturma kapsamında 27 Mayıs 2016'da düzenlenen operasyonda, örgütün "okullar ve dershaneler Türkiye sorumlusu" olduğu iddia edilen ve aynı zamanda Fetullah Gülen'in yeğeni olan Mehmet Mezher Gülen'in de aralarında bulunduğu 32 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 14'ü tutuklanmıştı.

İzmir Cumhuriyet Savcısı Ayhan Yılmaz, tutuklu 14 sanık hakkında hazırladığı iddianamede, yeğen Gülen hakkında "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçlamasıyla 22,5 yıl, diğer sanıklar hakkında da "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezası talep etmişti.

İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesi, verdiği ara kararda tutuklu sanıklar Mehmet Mezher Gülen, Ersin Topuz ve Mehmet Daşönü'nün dosyasının ayrıldığını açıklamıştı.

AA