Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Enflasyonun yıllık %12.98 ile 2003'ten beri en yüksek seviyeye ulaşmasındaki faktörlerden bahseden Turan "döviz kurlarına bağlı maliyet unsurları enflasyonu etkiliyor. Kasım'da olumsuz hava koşulları da yaş sebze meyve fiyatlarında hızlı artışa yol açtı. Bu da enflasyondaki yükselişin hızlanmasında etkili oldu. Çekirdek tarafta da yükseliş devam ediyor" dedi.

"KUR ARTIŞININ ETKİSİ BİTMEDİ"

Enflasyonda zirve görülmüş olabilecğeini ancak çekirdek enflasyondaki yükselişin devam edebileceğini kaydeden Turan "Eylül, Ekim, Kasım aylarında kurda yaşanan yükselişlerin enflasyondaki yukarı etkisi henüz tamamlanmadı, bu nedenle çekirdek enflasyondaki yükselişin devam edeceğini düşünüyoruz" dedi. Turan yıllık enflasyonun %11.5-12 arasında olabileceğini öngörürken 2018'in ilk yarısında da enflasyonda iyileşmenin sınırlı olabileceğine dikkat çekti.


MERKEZ NE YAPMALI?

Bu noktadan sonra Merkez Bankası'nın para politikasını daha da sıkılaştırma beklentisinin güçlendiğini kaydeden Turan "Geç Likidite Penceresi'nde bir miktar artırım yaparak duruşunu daha da sıkılaştırmasını bekliyoruz. İlk etapta 100 baz puan civarında bir artış yapmasını piyasa olumlu karşılar. Ama önümüzdeki dönemdeki gelişmeler bu rakamın daha yukarı veya daha aşağıda kalmasını sağlayabilir" ifadelerini kullandı.