Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:10'da güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, Asya seansındaki karışık seyrin ardından düşerken, ABD endeks vadeli kontratları, yatırımcıların dikkatlerini dünyanın en büyük ekonomisi ABD'deki vergi reformu çabalarına ilişkin gelişmelere çevirmesi ile birlikte dalgalı seyretti. Dolar hafifçe geriledi ve ABD Hazine tahvilleri yatay seyretti.

Stoxx Europe 600 Endeksi, sanayi metalllerindeki düşüşün madencilik hisselerini aşağı çekmesi ile birlikte düştü ve yatırımcılar teknoloji hisselerinden çıkmaya devam ettiler. Nasdaq vadelileri, ABD'de teknoloji hisselerinin aşağıda açılacağını işaret ediyor. Erken saatlerde, Tokyo Borsasında endeksler dalgalı seyrederken, Hong Kong ve Şanghay borsalarında işlem gören hisseler, Çin'de hizmet sektörünün geçen ay Ekim ayına göre daha güçlü genişlediğini göstren veriye karşın değer kaybetti. Sterlin, Brexit görüşmelerinde İrlanda sınırı sorununun devam etmesi  ve perakende satışlar ve hizmet sektörü verilerinin hayalkırıklığı yaratmasının etkisiyle zayıfladı. Euro, ekonomik ivmenin Kasım ayında son altı yılın en hızlı temposuna çıktığını gösteren verinin ardından kayıplarını geri aldı. Avrupa devlet tahvillerinin çoğu değer kazandı ve Ynanistan tahvilleri, kurtarma paketine ilişkin ilerlemeler ile birlikte, diğer ülke tahvillerinden daha iyi performans gösterdi.

ABD'de, Temsilciler Meclisi ve Senato üyeleri, vergi reformuna ilişkin uzlaşma konusunda görüşmelere başlamaya hazırlanıyor ve bu durum, kurumlar ve gelir vergilerinde indirim ön gören tasarıyı yıl sonuna kadar ABD Başkanı Donald Trump'ın önüne getirme çabaları dahilinde önemli bir adımı işaret ediyor. Endekslerin rekor seviyelere çıkmalarını sağlayan küresel hisse senedi rallisi, yatırımcıların bu yılın en iyi performans gösteren grubu olan teknoloji hisselerinde karlarını realize etmeleri ve bankalar gibi kurumlar vergisi indiriminden en fazla faydalanacak sektörlere yönelmeleri ile birlikte, bu ay şimdiye dek etkisini kaybetmiş görünüyor.

Londra'da Deutsche Bank AG kredi strateji küresel başkanı Jim Reid, "Son dönemde kesin bir sektör rotasyonu olduğu dikkatleri çekiyor ve bu durum piyasanın ivmesini etkiliyor" dedi.

Öte yandan, petrol, ABD'de ham petrol stoklarının üst üste üçüncü haftada da düştüğünü göstermesi beklenen resmi veriler öncesi düşüşünü varil başına 58 doların altında hızlandırdı. Avustralya doları, beklenenden daha iyi çıkan perakende satışlar ve merkez bankasından gelen enflasyona ilişkin yorumlarla birlikte üç haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

Piyasalarda iazlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de imalat dışı ISM endeksinin 60.1'den 59 seviyesine düşmesi bekleniyor.

*Avrupa Komisyonu Komiserler Koleji Çarşamba günü Brexit'i görüşecek ve muhtemelen gelecekteki ilişkiler konusunda müzakerelerde yeterli ilerlemenin sağlanıp sağlanmadığı konusunda önerisini sunacak.

*ABD hükümeti, eğer Kongre harcama yasa tasarısı üzerinde uzlaşma sağlayamazsa, paranın bitmesinden dolayı, 8 Aralık'ta muhtemel kapama ile karşı karşıya kalacak.

*ABD'de Cuma günü açıklanacak olan Kasım ayı tarım dışı istihdam verisinin güçlü bir artış göstermesi ve işsizlik oranının 17 yılın en düşük seviyesinde kalmaya devam etmesi bekleniyor. Öte yandan, aynı gün açıklanacak saatlik kazançlar verisinde de artış görülebilir.

*Brezilya, Kanada, Hindistan ve Polonya'da para politikası kararları açıklanacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 11:40'ta yüzde 0.5 aşağıda seyrediyordu.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.6 düştü.

*Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.4 geriledi.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.05'ten az gerileyerek yaklaşık üç haftanın en düşük seviyesine indi.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.3 düştü.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.05'ten az düşerek 2,638.50 puana geriledi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düştü.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.05'ten az düşerek 1.1869 seviyesine indi.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.6 zayıflayarak 1.3405 ile son bir haftanın en düşük seviyesine geriledi.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.05'ten az düşerek 112.46 seviyesine indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az yükselerek yüzde 2.37'ye çıktı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan düşerek yzüde 0.33'e geriledi.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan düşerel yüzde 1.26'ya indi.

*Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 0.046 ile yaklaşık üç haftanın zirvesine tırmandı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.5 kayıpla varil başına 57.19 dolara inerek iki haftanın en düşüğüne geriledi.

*Altın yüzde 0.05'ten az düşerek ons başına 1,276.10 dolara indi.

*Bakır yüzde 2.1 düşüşle pound başına 3.02 dolara düştü ve iki ayın en düşüğünü gördü.

(16:10'da güncellendi)