Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Şimşek: TL'deki aşağı yönlü trend algımız ile ilgili

Şimşek: TL'deki aşağı yönlü trend algımız ile ilgili

  • Başbakan Yardımcısı Şimşek, Türk Lirası'ndaki aşağı yönlü trendin algımız ile ilgili olduğunu belirtti

Giriş: 06 Aralık 2017, Çarşamba 09:43
Güncelleme: 06 Aralık 2017, Çarşamba 11:44

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ABD'de devam eden davaya ilişkin "Bugün itibarıyla bir bankamız hariç hiçbir banka hakkında ABD Hazinesi'nin başlattığı bir bilgi talebi dahi yok. Sadece bir bankamızla ilgili ki o konuda da açıklama yapıldı, bir bilgi talebi var." dedi.

Şimşek, Hürriyet gazetesi tarafından düzenlenen "Türkiye Finans Forumu"nun açılışındaki konuşmasında finans piyasaları açısından oynaklığın yüksek olduğu bir dönemden geçildiğine işaret ederek, bu durumun temellerine inmek gerektiğini söyledi.

Mehmet Şimşek, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın ve içinden geçilen dönemin önemine dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Şoklara dayanıklılık önemli. 2000'li yılların başında yapılan reformlarla temeller epey sağlamlaşmış ama şu an enflasyon, işsizlik, cari açık gibi temel sorunların olduğu, bütün bunlara rağmen uzun vadeli geleceği parlak olduğu bir ekonomiden bahsediyoruz. Yapısal reformlarla şoklara karşı dayanıklılığı çok daha artırabileceğimiz dönemdeyiz. Türkiye'de piyasalar strese, şoklara tepki veriyor.

Son 15 yılda birçok dış şok yaşadı ülkemiz. Küresel finans krizi herkesi etkiledi, etkileri hala kısmen devam ediyor denilebilir. Euro Bölgesi borç krizi bizi Brezilya'dan, Çin'den, Endonezya'dan çok daha fazla etkiledi çünkü AB bizim en büyük ticaret ortağımız. Ortadoğu'daki jeopolitik gerginlikler, ki etkileri hala devam ediyor, Türkiye'yi aşağı çeken bir faktör. Özellikle DEAŞ gibi barbar bir terör örgütünün yükselişi, hem yakın coğrafyayı, hem Türkiye'yi doğrudan, dolaylı önemli ölçüde etkiledi."

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Türkiye'nin Rusya ile yaşadığı krizin piyasalara yansımasını hatırlatarak, şu an son 1-1,5 yıldır Batı ile bazı gerginlikler olduğunu anımsattı.

"Batı perspektifi ile, 'Türkiye hukuk devletinden uzaklaşıyor.' algısının yansımaları var. Türkiye'nin ise 'Batı bizi anlamıyor, yeterince dayanışma göstermiyor, bizim terör tehdidine yönelik kaygılarımızı paylaşmıyor, işbirliği yapmıyor, çifte standart uyguluyor.' diye bir perspektifi var." diyen Şimşek, tüm bunların algıyı ve gerçekliği şekillendirdiğini anlattı.

Mehmet Şimşek, konuşmasında ABD'de devam eden ilişkin de "Bugün itibarıyla bir bankamız hariç hiçbir banka hakkında ABD Hazinesi'nin başlattığı bir bilgi talebi dahi yok. Sadece bir bankamızla ilgili ki o konuda da açıklama yapıldı, bir bilgi talebi var. Davanın bir parçası olarak soruşturmaya dönüşebilir. Bugün itibarıyla bilinen kamu bankası dışında talep yok. Bankacılık sektörü ülkemiz için çok kritik. Bu yaşanacak belirsizliğin etkisi bankaların kendi basiretsizliklerinden kaynaklanmıyor. Sistem normal işini yapıyor. Bu belirsizlik etkilerse biz gereken desteği mevcut yasal çerçevede sağlarız." ifadelerini kullandı.

"Çok yakında makro ihtiyati çerçeve anlamında önemli bir yapısal reform yapacağız"

Toplantı kapsamında çok yakında makro ihtiyati çerçeve anlamında önemli bir yapısal reform yapacaklarını dile getiren Şimşek, şunları kaydetti:

"25 bin şirketimizin döviz yükümlülüğü var. Bu 25 bin şirketimizin 23 bininin döviz yükümlülüğü 15 milyon dolar ve altında. Bunlar nispeten küçük, kısmen orta ölçekli şirketler. 23 bin şirketin açık pozisyondaki payı yüzde 16 civarı. 2 bin büyük firmanın ise payı yüzde 84 civarı. Biz ilk aşamada 2 bin firmaya ilişkin veri toplamanın yasal altyapısını bu hafta oluşturduk. Bir çerçeve oluşturacağız. Bu küçük ve kısmen orta ölçeklilere biz doğrudan doğruya sınırlama getireceğiz.

Niyetimiz şu; hane halkına aldığımız tedbire benzer bir tedbir alacağız. Birkaç istisna olacak. Örneğin; makine teçhizat ithalatı için istisna olacak. Kamu özel sektör iş birliği ile yapılan bir takım projeleri var, orada bir takım istisnalar olacak ama genel anlamda biz hane halkında olduğu gibi ciddi bir sınırlamaya gideceğiz."

"Şimdi hem algıyı hem gerçekliği değiştirmek için reform dönemi"

Şimşek, reformları yapmak için, zamanlama, kaynak, irade gerekliliğinin yanı sıra iç ve dış şok ve gerilimle enerjinin harcanmasının reformlarda güçlü ivme kazanmaya engel olabildiğini belirterek, son yıllarda Türkiye'nin başına gelen olayları hatırlattı.

Geçen sene gerçekleşen hain darbe girişiminin zirve olduğuna dikkati çeken Şimşek, "Türkiye dünyada terörden en çok etkilenen 7'inci ülke. Dolayısıyla Türkiye'deki OHAL durumu, dünyadaki algısı, Türkiye'nin verdiği tepkiler başına gelenlerle yakından ilgili. Durup dururken bu noktalara gelinmedi. Burada algı son dönemde bozuldu. Bu da gerçekliği kısmen etkiliyor. Bizim gerçekliğimiz algımız kadar kötü değil arzuladığımız kadar da iyi değil. Şimdi hem algıyı hem gerçekliği değiştirmek için reform dönemi." değerlendirmesinde bulundu.

AA