Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Rabobank gelişen piyasalar Döviz stratejisti Piotry Matys'in Çarşamba günü kaleme aldığı bir raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Dolar/TL kurundaki yukarı yönlü trendi kırmak için faizde en az 300 baz puanlık artırıma gitmesi gerektiği belirtildi.

Raporda, Türk Lirası'nın ve Güney Afrika Randı'nın sırasıyla yüzde 1.8 ve yüzde 1.4 yükselerek başlıca iç dinamiklerin etkisiyle dolar karşısında bu ay en fazla değer kazanan para birimleri olduğu vurgulandı.

TL'nin rekor düşük seviyeye taşıyan sert satış dalgasının ardından istikrara kavuşması için faiz artırımının gerekli olduğunun altı çizilen raporda, dolar/TL kurundaki yukarı yönlü trendin kırılması için TCMB'nin en az 300 baz puan artırıma gitmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Lira için Türkiye ile ABD arasındaki ilişkinin önemli bir belirleyici unsur olduğu ifade edilirken, kurda yakın zamanda görülen 3.9826 zirvesinin “önemli bir zirve” olduğuna karar vermek için erken olduğu, MB'nin güçlü bir adım atmaması durumunda 4.00 psikolojik seviyesinin gelecek haftalarda görülebileceği belirtildi.