Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin Bloomberg HT'deki Akıllı Para programına konuk oldu.

Sezgin Merkez Bankası'nın Aralık ayı toplantısında faiz artış konusunda agresif olmayacağını GLP faizinde 75 baz puanlık faiz artışı olabileceğini söyledi.

Sezgin konuya dair "faiz artışı yapıldıktan sonra enflasyon düşüşe geçtikçe fonlama kompozisyonunun yeniden gecelik borçlanmayı da içine alacak şekilde değiştirileceğini tahmin ediyorum. Bu kademeli olarak 2018'de de devam edebilir. Merkez Bankası'nın bu toplantıda %9.25 olan gecelik borç verme faizine dokunup dokunmayacağı daha önemli. Orada az da olsa faiz artış olması olumlu olur ama yapılıp yapılmayacağı muğlak" diye konuştu.

"2018 YIL SONU DOLAR BEKLENTİMİZ 4.20"

2018 yılında TL'de reel olarak bir miktar daha değer kaybı beklediklerini kaydeden Sezgin 2017 yıl sonu enflasyon beklentilerinin  %9.7, büyüme beklentilerinin %4, Dolar/TL beklentilerinin ise 4.20 olduğunu ifade etti.

- YABANCI KURUMLARIN TCMB BEKLENTİLERİ 

Rabobank'a göre TCMB dolar/TL'de yukarı yönlü trendi kırmak için en az 300 baz puanlık faiz artırımına gitmeli. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P de TCMB'nin faizi en az 100 baz puan artırmasının muhtemel olduğunu belirtti