Tüfenkci: Büyüme için gerekli tedbirleri ve teşvikleri almaya devam edeceğiz
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Türkiye büyümesini sürdürecek. Bunun için gerekli tedbirleri ve teşvikleri almaya devam edeceğiz" dedi
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye'nin büyümesini sürdürebilmesi için gerekli tedbirleri almaya devam edeceklerini belirterek, "İnşallah 2018 yılı 2017'den daha iyi geçecek." dedi.
Tüfenkci, TOBB'un İkiz Kuleler'de düzenlenen Ticaret Odaları Konseyi Toplantısı'ndaki konuşmasında, Türkiye ekonomisinin gerek yerli gerekse yabancı yatırımcılara güven verdiğini söyledi.
Ekonomi alanında 2002'den bu yana yaptıkları çalışmalar ve aldıkları tedbirlerin bu güveni sağladığına işaret eden Tüfenkci, son 12 aylık dönemde, ihracatın yüzde 10,3 artarak 156 milyar 46 milyon dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi.
3. çeyrekteki büyümenin yüzde 11,1 olduğunu hatırlatan Tüfenkci, "Ülkemiz, bu performansıyla tüm ülkeleri geride bırakarak 3. çeyrekte en hızlı büyüyen ekonomi oldu. Bu da bize, KOBİ'leri ve esnafı desteklemek adına hayata geçi̇rdi̇ği̇mi̇z tedbi̇rleri̇n ne kadar doğru ve yeri̇nde olduğunu gösteriyor." diye konuştu.
Gelecek dönemde de 2002'den bu yana uyguladıkları istikrarlı makroekonomik politikalara devam edeceklerini vurgulayan Tüfenkci, şöyle devam etti:
"Türkiye büyümesini sürdürecek. Bunun için gerekli tedbirleri ve teşvikleri almaya devam edeceğiz. İnşallah 2018 yılı 2017'den daha iyi geçecek. 2016'daki kötümser senaryoları okursanız, 2017'de de aynı şeylerin tekrar edildiğini görürsünüz. Nasıl 2016'da o hain darbe girişimine, o kadar olumsuzluğa rağmen büyümeye devam eden Türkiye 2017'ye güçlü bir başlangıç yapmışsa 2018'de de aynı güçlü başlangıçla üstüne koyarak devam edecek. İş başında güçlü bir hükümet var. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, oluşan risklere anında müdahale edebilecek güçlü bir irade var. Onun için kimsenin endişelenmesine gerek yok."
"Karşılıksız çek oranı azaldı"
Tüfenkci, başlıca hedeflerinin ticari hayatta bürokrasiyi azaltmak, iş dünyasının işlerini kolaylaştırarak dünya pazarlarında rekabet güçlerini artırmak olduğunu ifade ederek, bu bağlamda, işe başlama süreçlerini kolaylaştıran ve işlem maliyetlerini azaltan düzenlemeleri hayata geçirdiklerini anlattı.
Karekodlu çek uygulamasının başlamasının ardından ortaya çıkan son verileri de paylaşan Tüfenkci, şöyle konuştu:
"Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre, 2017 yılının 11 ayında, bankalara ibraz edilen toplam çek tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artarak 722 milyar liraya ulaşmıştır. Toplam çek adedi ise 19 milyon olmuştur. Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarı geçen yıla göre yüzde 38, miktar olarak da yüzde 43 azalmıştır. Bu rakamlar bize karekodlu çekin ve çeke sağlanan güvenin faydasını gösteriyor."
Tüfenkci, Rehinli Taşınır Sicili'ne tescil edilen 7 bin 804 rehin sözleşmesi karşılığında ticari aktörlere 134 milyar lira, 9,7 milyar dolar ile 2 milyar avro finansman sağlandığını bildirdi.
"Ürün İhtisas Borsası'nı çok kısa zamanda kuracağız"
Lisanslı depoculuğa ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Tüfenkci, "Özellikle TOBB ile borsalarımızın ortak olduğu Ürün İhtisas Borsası'nı da çok kısa zamanda kuracağız." dedi.
e-ticaret sektörüne ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Tüfenkci, sektörün gittikçe önemli hale geldiğine dikkati çekti.
Tüfenkci, internet üzerinden gerçekleştirilen kartlı ödeme tutarının eylül sonu itibarıyla yaklaşık 73 milyar lira olduğunu söyledi.
Elektronik ticaretin toplam perakende ticaret içindeki payının yüzde 3,5 ile dünya ortalamasının altında olduğunu belirten Tüfenkci, "Demek ki e-ticarette gideceğimiz epey yol var." değerlendirmesinde bulundu.
Yemek çekleri ve ordino ücretleri
Ekonominin, iş dünyasının omuzlarında yükseldiğini çok iyi bildiklerini vurgulayan Tüfenkci, "Yemek çekleri ve buradaki komisyon oranlarıyla ilgili esnaf ve tacirlerimizin yaşadıkları sıkıntıları çözmek konusunda genel müdürlüğümüz çalışmalara başladı. Gerekli düzenlemeleri yapacağız." diye konuştu.
İş dünyasının şikayet ettiği konulardan ordino ücretlerine de değinen Tüfenkci, şunları kaydetti:
"Bakanlık böyle bir belge istemiyor. Böyle bir fiyatlandırmayı da kabul etmiyoruz, resmi olarak da yok. Burada ticaret ve sanayi odaları üyeleri, firmalarla pazarlık yaparken böyle bir rakam geldiğinde üstünü çizecek. Pazarlık gücü sizde. 'Nerede, kim istiyor' diye sorgulayın. 'Şu kurum istiyor' diye müsteşarımızı ararsınız."