Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin yeni başkanı ve artan jeopolitik gerginlikler bile hisse senedi piyasalarının yükselişine engel olamadı. Fakat fon yöneticilerine göre bu durum değişmek üzere.

2018 yılında hisse senedi piyasalarında düzeltme bekleyen hedge fonu yöneticilerinin odaklanacağı bazı konular şu şekilde:

Daha fazla volatilite

Tudor Investment Corp'tan Paul Tudor Jones'a göre merkez bankalarının parasal genişlemelerinde küresel çapta bir geri çekilme varlık fiyatlarında aşağı yönlü bir harekete neden olabilir ve makro trading ortamında önemli değişikliğe yol açabilir. Jones, mevcut boğa piyasasını 1999 balonuyla kıyaslıyor. Düşük volatilitenin tehlikeli olduğunu belirten Jones, yatırımcıları sahte bir rehavete sürüklediğinin altını çiziyor.

Londra'da hedge fonu yöneticisi George Papamarkakis, en fazla riske maruz kalacak varlıkların düşük faize bağlı -örneğin kaldıracı yüksek şirketler- olanlar olduğu belirtti. Papamarkakis, riske maruz şirketlerde Facebook Inc., Amazon.com Inc., Netflix Inc. ve Google'ı işaret ediyor. Fon yöneticisine göre bu şirketler gelecek yıl öenmli ölçüde düzeltme hareketi açısından ön planda bulunuyor.

Sanal para çılgınlığı

Sanal paralara olan ilgi son dönemde büyük ölçüde arttı. Önde gelen Bitcoin boğalarından fon yöneticisi Mike Novogratz, sanal paralara ve Bitcoin vadeli kontratlara yönelik 500 milyon dolarlık bir hedge fonu başlattı. Sırada ise Bitcin'u teminat olarak kullanacak, kurulması beklenen başka hedge fonları bulunuyor.

300 milyon dolarlık hedge fonu Silver & Capital kurucu ortağı Jose Suarez, “Bence 2018'de Bitcoin ETF'si göreceğiz” dedi. Suarez, sanal paralara ve blockchain girişimlerine yatırım yapıyor ve fonu, bu yıl yüzde 800 artıda bulunuyor.

Vergi politikası

ABD Kongresi Çarşamba günü vergi reformu tasarısını onayladı. UBS'in 5.4 milyar dolarlık hedge fonu birimini yöneten Kevin Russell, vergi indiriminin hisse senetlerinde seçici olanlar için iyi olacağını belirtiyor. Russell, şirketlerin coğrafi konumu, net karları, fiilen ödedikleri vergi oranları ve borçlulukları açısından söz konusu yasadan farklı şekilde etkileneceklerinin altını çiziyor. Russell, bu durumun traderların yararlanabileceği büyük fiyat anomalisi oluşturucağını belirtti.

Hedge fonu Roubaix Capital'a göre vergi yasası, küçük sermayeli şirketlerin hisseleri için öngörülebilir gelecekteki “en önemli mali olay”.

Avrupa'da görünüm pozitif

Avrupa yatırımcılara pozitif görünüyor. Kıta ülkelerinin ayrışan ekonomik büyümeleri UBS'in hedge fonu birimi için trade fırsatı sunuyor. Russell, konuyla ilgili olarak “Örneğin, banka kredilerinde görece yanlış fiyatlama görüyoruz ve bu Almanya, Fransa ve İspanya bankalarında ilginç fırsatlar sunuyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Hedge fonlarına yatırım yapan Infinity Capital Partners'dan Jeff Vale, Avrupa'da sorunlu kredilerin -özellikle takipteki kredilerin- şirket için önde geldiğini belirtti. Brevan Howard Asset Management ise Yunanistan'ın yaklaşık on yıllık krizden çıkmasını bekliyor.

Bankalar

SkyBridge Capital kıdemli portföy yöneticisi Troy Gayeski, blgesel bankaların kredi kaliteleri açısından geleceğin parlak olduğunu ifade etti. Gayeski'ye göre kurumsal borçlanmanın artması ve faiz artırımlarının daha yüksek nakit akımı ile sonuçlanmasıyla bilançolarda büyümek için “bol alan” bulunuyor. Gayeski, aynı zamanda sektördeki birleşmele faaliyelerin ve ABD'deki vergi kanunundan da faydalanmak üzere pozisyonlandıklarını vurguladı.