Filo aracına çarpanları kira veya gelir kaybı tazminatı bekliyor
Çarptığı otomobilin filo aracı olduğunu bilmeyen vatandaşları araçların tamiri ve değer kaybı ödemesinin yanı sıra kira veya gelir kaybı tazminatı bekliyor.
Aracınızın sigortası, kaskosu her şeyiyle tastamam. Gidip bir araca arkadan çarpıyorsunuz. Yüzde 100 kusurlusunuz ama rahatsınız çünkü her şeyi sigortaların karşılayacağından eminsiniz. Çarptığınız aracın tamiri ve değer kaybını trafik sigortanız ve sizin aracınızın tamir masraflarını da kasko sigortanız ödüyor. Ancak aradan 1 yıl geçtikten sonra size gelen bir bildirim ile neye uğradığınızı şaşırabilirsiniz. Bu anlattıklarımız taksiler, halk otobüsleri veya filolardan kiralanan araçlara hasar veren birçok sürücünün başına geliyor. Kiralanan filo araçları kasko yaptırdığında genellikle sigorta şirketleri ikame araç vermeye yanaşmıyor. Çünkü filo sigorta poliçeleri daha ucuza yapılıyor. Şirket, aracı kiralayıp kullananlara kaza yapan aracın tamir süresi boyunca başka ve yeni araç veriyor. Zaten anlaşmalar yapılırken eğer kaza olursa yeni araç vereceğini de taahhüt ediyor. İşte filo şirketi kaza yapan aracın tamir süresi boyunca kullandırdığı yeni aracın kirasını da araca çarpan vatandaştan istiyor.
Filo şirketleri genellikle yıl boyunca olan kazaları toplayıp bir hukuk şirketine veriyor. Hukuk şirketi de gelir veya kira kaybını tahsil etmek için icra yoluna gidiyor. Yılda bir veya uzun aralıklarla hukuk şirketleri harekete geçirildiği için vatandaşlar yaptığı kazayı bile unutmuşken önüne farklı bir fatura konuluyor. Kira kaybını da eğer poliçede böyle bir riskin karşılanacağı belirtilmiyorsa sigorta şirketini ilgilendirmediği için kişi kendisi ödemek zorunda kalıyor. Genellikle avukatlık şirketleri ile pazarlık yapılarak gelen fatura aşağı çekilebiliyor.
FATURAYI GÖRMEDEN ÖDEMEYİN
Gelir veya kira kaybını çok az sigorta şirketi poliçe kapsamına alıyor. Ancak bu tazminatı her koşulda ödemeniz de gerekmiyor. Filo şirketinin kasko sigortası veya kasko sigortasında ikame araç teminatı yoksa filo şirketi bu maliyete kendisi katlanıyor. Sizin de filo şirketine bu katlandığı maliyeti yani gelir kaybını ıspatlamasını talep etme hakkınız bulunuyor. Filo şirketi para hareketi ile kaybın belgesini size iletmek zorunda. Çoğunlukla filo şirketi hazırda ikame araç bekletip o araçları devreye sokuyor. Bu durumda bir gelir kaybı da olmadığı için aslında vatandaştan gelir kaybını isteme hakkı da bulunmuyor.
CEPLERİNDEN PARA ÇIKMIYOR
Filo şirketleri genellikle kaza yapan araçları tamir ettirdikleri servislerden ikame araç alarak kaza yapan aracın yerine veriyor. Baştan servisler ile böyle anlaşıldığı için aslında cebinden bir para çıkmıyor.
OTOMOBİL 200 TAKSİ 500 OTOBÜS 2 BİN LİRA
Sadece filo araçları değil ticari olarak çalışan taksiler ve halk otobüsleri de kaza yaptığınızda eğer siz hatalıysanız sizden gelir kaybı talep edebiliyor. Otomobillerde günlük talep edilen miktar 200, taksilerde 500 ve halk otobüslerinde ise 2 bin lirayı buluyor.
TEMİNAT DIŞINDA
Gelir kaybı sigortası diğer kar kayıpları ile birlikte Sigorta Genel Şartları’nda teminat kapsamı dışında sayılıyor.
KUSURUN KADAR
Diğer yandan kaza anında eğer suç filo aracını kullanan kişide ise tabii ki bu tazminatı ödemeniz gerekmiyor. Suç eğer örneğin yüzde 50-50 ise filo şirketi gelir kaybının yarısını talep edebilir.
Haberturk.com