Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:10'da güncellendi)

Orta Doğu'da hisse senetleri, tüm dünyada birçok piyasanın Noel tatili nedeniyle kapalı olması ile birlikte karışık seyrederken, Çin yuanı üç ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine tırmandı.

Türk hisse senetleri kapanış bazında yaklaşık yedi haftanın zirvesine çıkarkeni Umman'da işlem gören hisseleri geri çekildi. Bitcoin düşüşünü beşinci güne taşıdı ve Eylül ayından bu yana en uzun düşüş serisini gerçekleştirmeye yöneldi. Topix Endeksi'nde işlem hacmi 30 günün ortalamasının yüzde 37 altındaydı. Türk Lirası glişen piyasa paraları arasında en fazla kaybeden para oldu.

Orta Doğu'da Borsalar açık, ancak işlem hacmi, Körfez nüfusunun yaklaşık yarısını oluşturan yabancı çalışanların (expat) tatil döneminde seyahatte bulunmalarından dolayı düşük kaldı. Asya, Avustralya, Avrupa ve ABD'de piyasaların büyük bölümü Noel tatili dolayısıyla kapalı.

Çin'de ekonomi politikasını denetlemekle yükümlü Komünist Partisi komitesinden bir yetkili, resmi Yinhua Haber Ajansı'nda haftasonu çıkan değerlendirmesinde, Çin'in, yıllık büyüme yüzde 6.3'e yavaşlasa bile, ekonomiyi 2020 yılına kadar ikiye katlaömahedefine ulaşabileceğini kaydetti. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, Çin'in bu yıl yüzde 6.8 ve 2018 yılında yüzde 6.5 büyümesi bekleniyor.

Kuzey Kore, nükleer büyümesini durdurmayı amaçlayan Birleşmiş Mülletler yaptırımlarının daha da sıkılaştırılmasını reddetti ve bu hareketi bir "savaş nedeni" olarak gördüğünü kaydederek, bu kararı onaylayan ABD sempatizanlarını cezalandıracaklarını duyurdu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Cuma günü, geçen ay bir balistik füze fırlatmasının ardından Kuzey Kore ekonomisini hedefleyen bir dizi yeni yaptırımı oybirliği ile onayladı.

Küresel hisse senetleri, Cuma günü itibariyle üst üste beşinci haftayı da kazançla geçerken, ABD Hazine tahvilleri, ABD Kongresi'nin vergi yasasını onaylaması ve verilerin ekonomik canlılığı işaret etmesi ve buna bağlı olarak merkez bankası teşviklerinin azaltılacağı beklentilerinin güçlenmesinin ardından Eylül ayından bu yana en büyük haftalık kaybını gerçekleştirdi. Küresel hisse senetleri gösterge endeksi 2009'dan bu yana en büyük yıllık kazancına hazırlanıyor.

Hisse Senetleri

*Abu Dhabi ADX göstergesi yüzde 0.5 yükseldi ve bir ayı aşkın sürenin en uzunu olan dört günlük düşüş serisini sonlandırmaya yöneldi. Dana gas hisselerindeki spekülatif işlemler, işlem hacminin son 30 günün ortalamasının dört katına çıkmasına neden oldu.

*Vietnam gösterge endeksi yüzde 0.6 yükselerek 4 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

*Türkiye'de BIST 100 Endeksi yüzde 0.3 yükseldi ve 8 Kasım'dan bu yana en yüksek kapanışına yöneldi.

*Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.5 geriledi.

*Umman'da MSM 30 Endeksi yüzde 0.6 düştü ve düşüşünü beşinci güne taşıdı.

Para Birimleri

*Türk Lirası dolar karşısında yüzde 0.3 düşerek 3.8214 seviyesine indi ve üç günlük yükseliş serisini sonlandırmaya yöneldi.

*Yen dolar karşısında fazla değişmeyerek 113.30 seviyesinde kaldı.

*Onshore yuan dolar karşısında, Çin Merkez Bankası'nın günlük referans kuru üç ayın en yüksek seviyesine yükselmesinin ardından yüzde 0.6 değer kazanarak 6.5382 seviyesine geldi.

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1'den az düştü.

*Rus rublesi dolar karşısında yüzde 0.4 yükselerek 58.1500 seviyesine çıktı ve 30 Ekim'den bu yana en güçlü seviyesine yöneldi.

Emtia

*Çin'de Şanghay Vadeli İşlemler bakır kontratı yüzde 0.4 yükseldi. Kontrat erken saatlerde yüzde 1.4 kadar yükseldikten sonra kazancının büyük kısmını geri verdi.

(14:10'da güncellendi)