Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'da hisse senedi piyasaları 2017'de uzun yıllardır görülen en iyi performansını kaydetti. Hisse senetleri bazı beklenmeyen gelişmelere rağmen 2017 yılını artışla tamamlamaya hazırlandı.

Hisse senedi piyasalarının performansı bu sene bazı bankaların hedeflerini de aştı. Örneğin JP Morgan, MSCI Europe Endeksi'nin yılı 1.500 puandan bitireceğini öngörürken endeks seneyi 1,770 puanın üzerinde bitirmeye hazırlanıyor. J.P. Morgan küresel hisse senedi stratejisti Emmanuekl Cau "2017 yılı küresel aktivitenin ve küresel bilançoların yukarı yönlü sürpriz yaptığı bir sene oldu, bu da Borsaları destekledi" değerlendirmesini yaptı.

Uzman, bu dönemde Merkez Bankaları'nın da hala piyasa dostu kaldığına dikkat çekerek "Fed beklentiden daha fazla faiz arttırmadı, piyasalara zarar verebilecek negatif bir politika sürprizi olmadı, diğer yandan bilançolarda ve ekonomik aktivitede de belirgin iyileşme oldu." diye konuştu.

Stoxx Europe 600 Endeksi ve Euro Stoxx Endeksi 2013'ten beri en büyük artışları kaydetti. Endeksler sırasıyla %7.5 ve 8 oranında arttı. 10 gelişniş ülkeyi takip eden MSCI Europe Endeksi ise 2016 yılının sonundan bu yana %20 civarında yükseliş kaydetti.

UBS hisse senedi stratejisti Nick Nelson 2017'de hisse senetlerindeki yükselişte 2 gelişmeye dikkat çekti; "güçlü gelen bilançolar ve makro ekonomik verilerde güçlenme". Uzman, otomobil üreticileri, lüks tüketim malları, madencilik ve inşaat sektörlerindeki bilançoların tahminleri aştığını kaydetti.

Alman DAX Endeksi bu sene tüm zamnaların zirvelerini test ederken yılıık bazda %14 civarında yükseldi.

Fransız CAC 40 Endeksi 2017'de %10 artış kaydetti, İtalya'da FTSE MIB Endeksi geçen sene %10 düşmesinin ardından bu yııl %15 oranında değerlendi.

EURO

Euro Bölgesi ekonomisi'nde bu yıl bir yükselen varlık daha vardı; euro. Ortak para birimi, bu yıl dolar karşısında %12'den fazla, İsviçre frankı karşısında %9'dan fazla değer kazandı.

UBS'ten Nelson euroda güçlenme beklediklerini ancak beklentilerinden daha hızlı değerlenme yaşandığını belirtti.

Yıl başından beri Euro/Dolar paritesi 1.05'ten 1.20'lere kadar yükseldi. Fransa'da Mayıs ayında Cumhurbaşkanlığı'na Emmanuel Macron'un seçilmesi euro'da ivmelenmeye neden oldu. Euro Bölgesi'nde İmalat PMI'in 6 yılın zirvesine çıkması, Alman İFO Endeksi'nin 2011'den beri en iyi artışı kaydetmesi de para biriminin değerlenmesinde etkili oldu. Euro/dolar Eylül ayının ortalarında 1.2037 ile yılın zirve seviyelerine çıktı.

Cau, gelecek aylarda euro'nun daha stabil seyredebileceğini, bu durumun da Avrupa hisse senetlerini destekleyebileceğini sözlerine ekledi. 

Marketwatch