Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, ABD ekonomisinin gücüne ilişkin iyimserlikten ve Fed ve Japonya Merkez Bankası arasındaki politika ayrılığından bulduğu destek ile yen karşısında altı haftanın en yüksek seviyesine doğru ilerledi. 

Yen, Japonya Merkez Bankası'nın geçtiğimiz hafta genişlemeci para politikası duruşunu korumasının ardından çoğu G-10 parası karşısında değer kaybetti. Bir yandan, Salı günü açıklanan enflasyon verisi, Japonya'da fiyatların hala belirlenen hedefin yarısından daha az arttığını gösterdi. GMO Corp.'un FX Prime'ına göre, ABD'de vergi reformunun Senato'dan geçmesi ve Fed'den beklenen faiz artışları, yen üzerindeki baskıyı artırabilir.    

Tokyo'da GMO FX Prime baş analisti Hiroshi Yanagisawa, "Powell'ın gelecek yılki faiz artış temposunu onaylaması ve Trump'ın altyapı yatırımlarına ilişkin daha fazla detay sunması, doları destekleyici olur" dedi. 

Dolar/yen, geçtiğimiz hafta yaptığı yüzde 0.6'lık rallinin ardından yüzde 0.1'den daha az tırmandı ve 113.29'a çıktı. Parite, 12 Aralık'ta 113.75 seviyesine gelerek 14 Kasım'dan bu yana olan en güçlü seviyesine ulaşmıştı.  

Tokyo'da Mizuho Securities Döviz baş stratejisti Kengo Suzuki, "Hala pek çok piyasanın kapalı olmasıyla birlikte, pozisyon düzeltmelerine ilişkin akışlar piyasaya yön verecek ve dolar/yen 113 seviyesinin etrafında kalacak" şeklinde konuştu.