Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:35'te güncellendi)

Tatil dönemi dolayısıyla iyice düşen işlem hacmi, Salı gününün en kayda değer olayıydı. Gelişen piyasa hisse senetleri aşağıya dönerken, önemli para birimleri, birçok piyasada tatilin devam etmesine bağlı olarak yönsüz seyretti. Euro düşerken, altın yükseldi ve ABD hazine tahvilleri hafifçe geriledi.

Avrupa'nın önde gelen piyasaları tatil nedeniyle kapalı kalmaya devame derken, Asya'da da aralarında Hong Kong ve Avustralya'nın da bulunduğu bazı önemli piyasalar tatildi. Japonya'da hisse senedi gösterge endeksleri, 1990'lardan beri gördüğü en yüksek seviyelerden gevşedi ve MSCI Asya Pasifik Endeksi'ni aşağı çekti. Dubai, Katar ve Rusya, gelişen piyasalarda en fazla kaybettiren pazarlar oldu. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, Dow Jones kontratları ile birlikte yatay seyretti. Euro staerlin ile birlikte hafifçe gevşerken, Rus rublesi, Güney Afrika randı ve Güney Kore wonu değer kazandı. Altın son dönemdeki kazançlarını genişletirken, gümüş de değer kazandı.

Traderlar, risk varlıkları için oldukça iyi geçen bir yılın sonuna yaklaşılması ile birlikte heyecanlanacak fazla bir sebep bulamıyor. Bu duruma tek olası istisnayı son dönemde oldukça hareketli seyreden kripto paralar oluşturuyor. Bu paralar da sakin bir seyir izlemeye yönelebilir. Öte yandan, ABD ve Rusya arasındaki tansiyon devam ediyor, İtalya riskli bir Avrupa seçimi için parlamentoyu feshetmeye hazırlanıyor ve ABD'de borç tavanına ilişkin önemli karalar alınması gerekiyor. Tüm bunlar, 2018'in potansiyel olarak hareketli bir yıl olabileceğini işaret ediyor.

Öte tarafta, Batı Teksas petrolü (WTI) Salı günü, Noel tatili sonrası işlemlerin yeniden başlaması ile birlikte, ABD'de aktif sondaj kuyusu sayısında üst üste iki haftadır artış olmaması ile birlikte, varil başına 58 doların üzerinde tutundu. Bitcoin, beş gün üst üste oldukça kötü bir dönem geçirdikten sonra ralli yaptı.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de, tatil dolayısıyla kısalan haftada, Tüketici Güveni, konut fiyatları ve dış ticaret verileri açıklanacak.

*İtalya'da parlamentonun 2018'deki seçimler öncesi feshedilmesi bekleniyor.

*Arjantin ve Mısır merkez bankaları faiz kararlarını açıklayacak.

Hisse Senetleri

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi New York saati ile 07:31'de yüzde 0.05'ten az düştü.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.2 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.05'ten az düştü.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi ve bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesini gördü.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 1.1852 seviyesine indi ve son bir haftanın en düşük seviyesini gördü.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 1.3361 seviyesine indi ve bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi.

*Güney Afrika randı dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 12.5686 ile dokuz ayın en güçlü seviyesine ulaştı.

*Rus rublesi dolar kaşısında yüzde 0.4 yükselerek 57.7611 seviyesine çıktı ve sekiz gün üst üste yükselerek iki ayın en yüksek seviyesini gördü.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 2.49'a çıktı.

Emtia

*Altın yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,278.51 dolara çıktı ve beş gün üst üste yükselerek üç haftayı aşkın sürenin zirvesine ulaştı.

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.05'ten az düşerek varil başına 58.46 dolara geriledi ve bir haftayı aşkın süredir ilk defa geriledi.

*Gümüş yüzde 0.7 yükselerek ons başına 16.44 dolara çıktı ve yaklaşık dört haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

(16:35'te güncellendi)