Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

DNG Danışmanlık Stratejisti Fatih Keresteci 2018 sonu için kur beklentisinin 4.20 olduğunu söyledi. Keresteci "yıl ortalamasını da 4.05 olarak tahmin ediyorum. 2. çeyrekte dışarıda işler bozulacağı için 4.20'yi görebiliriz. Yılı da 4 civarında bitirebiliriz." dedi.

Ancak risklere dikkat çeken uzman "Trump BM'deki Kudüs hezimeti karşılığında daha fazla kontrolden çıkabilir, jeopolitik riskler var, seçimler erkene alınabilir, onu da siyah kuğu olarak görmek lazım. Bunlarda beklenmedik şeylerle karşılaşırsak kurda hedefin üzerinde bir yere gidebiliriz." dedi.

Kurda aşağısının çok mümkün olmadığını kaydeden Keresteci "çünkü bu sene Fed'in faizi 4 kere arrttıracağını tahmin ediyorum, bu ortamda da gelişen ülkeler için çok şey beklememek lazım." ifadesini kullandı.

Keresteci Türkiye'de ekonomik tablonun algılandığı kadar kötü olmadığını, o yüzden Türk varlıklarında pozisyon alınabileceğini dile getirdi.

"KUR 3.60'LARA DÜŞEBİLİR"

Garanti Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Tufan Cömert kurda gelinen seviyelerin aşırı olduğunu ve bir miktar düzeltme olabileceğini kaydetti. Cömert "bu kadar ağır değer kaybının ardından TL'de bir miktar değer kazancı olabilir. Burada ilk çeyrekte gelişen ülkelere para girişinin devamıyla birlikte beklentimiz kurun düşmesi. Muhtemelen 3.60'lara düşebilir" dedi.

KALICI OLUR MU?

Bunun kalıcı olup olmayacağına dair soruya Cömert "hala bir sürü risk var, Fed'den 3 faiz artışı bekliyoruz. Enflasyon yüksek, Merkez Bankası'nın politikasını hala tartışıyoruz, seçim senaryosunu da 2. yarıda satın almaya başlayacağı. Yılın 2. yarısında olası değerlenmenin kalıcılığı sorgulanabilir. Bizim beklentimiz doların yılı 4 üzerinde kapatacağı. Bu sene en azından reel değer kaybının duracağını düşünüyoruz." yanıtını verdi.

Goldman Sachs geçen haftaki bir raporunda 12 aylık dönemde Dolar/TL 'nin 3.90 seviyesine yükselebileceğini öngörmüş, Deutsche Bank Türk Lirası'nda volatil seyrin 2018 boyunca sürebileceğine dikkat çekmişti.

Yapı Kredi Yatırım Baş Stratejisti Murat Berk ise Dolar/TL'nin 3.75'lere inebileceğini belirtmiş "hatta grafiklere bakılınca 3.62'den geçen bir trend çizgisi olduğunu görüyoruz" ifadesini kullanmıştı.