Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bu yılın ilk aylarında Kuzey Kore'ye ilişkin jeopolitik endişeler damga vursa da, daha güçlü krüesle büyüme beklentileriyle risk iştahında artış oldu.

Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi cuma sabahına kadar bu sene %34'ten fazla yükseldi. Bu, Dow Jones Sanayi Endeksi'ndeki %25'lik artışın da oldukça üzerinde.

HANG SENG BorsaSI

Bu yıl Asya'da en iyi performanslardan birini Hong Kong'taki Hang Semg Endeksi kaydetti. Endeks yıllık bazda %35'ten fazla yükseldi. Endeks bu sene ayrıca 2007 yılından beri ilk kez 30 bin eşiğini de aştı.

CNBC'ye konuşan Mirabaud Asia Trading Müdürü Andrew Clarke Hong Kong piyasalarındaki iyi performansın gelecek sene de devam edebileceğini, endeksin 35 bin puanı da aşabileceğini öngördü.

GÜNEY KORE'YE KÜRESEL BÜYÜME DESTEĞİ

Güney Kore'de Kospi endeksi de yılın en iyi performanslarından birini sergiledi. Endeks yıllıık bazda %21.63 oranında değerlendi. Teknoloji ağırlıklı Kosdaq endeksi %26.44 yükseldi.

İhracata bağımlı ülke ekonomisi küresel büyümenin iyileşmesinden destek buldu, bu durum şirket karlılıklarının da toparlanmasında etkili oldu.

VİETNAM BORSASI %46.9 YÜKSELDİ

Borsa, ekonomideki hızlı büyümenin desteğiyle yıllık bazda %46.9 oranında yükselerek en iyi gelişen ülke performansını kaydetti.

PAKİSTAN

Karaçi borsası bu sene %15'in üzerinde düşüş kaydetti. Temmuz ayında Başbakan'ın görevden ayrılması sonucu artan siyasi belirsizliğin endeksin düşüşünde etkili olduğu belirtiliyor.

BUNDAN SONRASI

Analistler, gelecek sene küresel ekonomik büyümede ivmelenmenin devam edeceğini öngörse de yaklaşık on yıldır süren genişleyici para politikalarında normalleşme adımlarının nelere yol açacağı konusu endişe kaynağı olarak görülüyor.

Çin'in artan borç yüküyle nasıl mücadele edeceği de diğer bir potansiyel volatilite kaynağı olarak görülüyor.