Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de Cuma günü açıklanacak Aralık ayı istihdam verisi, ekonomik büyümedeki ılımlı hızlanmanın işe alım hızına yansıyıp yansımadığına ilişkin önemli ipuçları verecek. 

Bloomberg Economics, 2018'in ilk yarısında işe alım hızında hafif bir hızlanma öngörüyor. Bir yandan, ülkede maaş baskıları cansız kalmaya ve işsizlik düşmeye devam ediyor. Ancak, işsizlik oranının bu yılın ilerleyen döneminde yüzde 4'ün altına inmesiyle artacak olan işgücü maliyet baskıları, işletmelerin üretkenliği artırıcı tedbirler almasına yol açacak. Yeniden yükselen üretkenlik büyümesi ise, şahinvari tutumlu bazı Fed yetkililerini, daha yavaş tempolu bir politika normalizasyonunu hoşgörmeleri konusunda cesaretlendirecek.  

Tarım dışı istihdam rakamlarından ne beklenmeli?

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler, tarım dışı istihdamın Aralık ayında 190,000'lik bir artış kaydetmesini bekliyor. Bu rakam, Kasım ayında 228,000 seviyesinde artış göstermişti.  

Aralık ayı Tarım dışı istihdam rakamlarındaki artış beklentileri, altta yatan trendin bir miktar üzerinde seyrediyor. Bu durum, ekonomistler arasındaki fikir birliğinin fazla iyimser olduğunu gösteriyor. 

ABD'de işe alım hızı, 2015'ten bu yana yavaşlıyor. Ancak bu, döngünün sonuna dek trendin devam edeceği anlamına gelmiyor. Tarihsel olarak bakıldığında, döngü ortasında tekrar gerçekleşen bir hızlanmanın oldukça yaygın olduğu görülüyor. 

İşsizlik

Ekonomistler, işsizliğin bir önceki ay gelmiş olduğu seviye olan yüzde 4.1'de kalmasını bekliyor. Bloomberg Economics de Aralık ayında benzer bir sonuç beklerken, yıl sonunda bu rakamın yüzde 3.8'e inmesini öngörüyor. 

Ortalama Saatlik Kazançlar

Bloomberg Economics, ortalama saatlik kazançlarda Kasım ayında gerçekleşen yüzde 0.2'lik artışın ardından Aralık ayında yüzde 0.3'lük bir yükseliş bekliyor. Ekonomistler de bu konuda benzer bir fikir birliği içerisinde.