Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ciner Grubu’nun Türkiye’yi alanında dünya lideri konuma yükselten Kazan Soda Elektrik Üretim AŞ tesislerinin açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla bugün gerçekleştirildi. Açılışa Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da katıldı.

Ciner Grubu Başkanı Turgay Ciner, Kazan Soda Elektrik Üretim AŞ tesislerinin açılışında konuştu. Ciner'in konuşmasının satır başları şöyle: 

"Sayın Cumhurbaşkanım, değerli misafirler, Kazan Soda Külü tesisleri açılış törenine hoş geldiniz. Sevgi ve saygı ile selamlıyorum. Bu tesisle Türkiye ve Ciner Grubu dünyanın en büyük soda külü üreticisi olmuştur.

Nükleer santrallerdeki kullanıma kadar çok geniş alanda kullanılan bu hammaddeyi üretmekten gururluyuz.

1996-1997 yıllarında bu yatırıma başladığımızda elimizdeki veriler şunlardı: 80'li yıllarda Beypazarı trona sahası için yapılan çalışmalarda dünyanın önde gelen yabancı şirketlerine yaptırılan fizibilite çalışmalarında bu madenin çıkarılmasının mümkün olmadığı raporlanmış ve çalışmalara yüklü miktarda danışmanlık ücretleri ödenmiştir. Çeşitli kuruluşların arşivlerinde bu kayıtlar bulunmaktadır.

Değerli ortağımız Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile kurulan şirketle risk alarak dünyanın hiçbir yerinde trona madenlerinde uygulanmamış bir metod olan solüsyon madenciliği yatırımı kararı aldık. Ayrıca bu metodun patentini de bütün dünyada alarak bu işe başladık. Üretimi mümkün olmayacak şekilde raporlanmış Beypazarı Trona Madeni'nin yatırımı,
2004 yılında siz Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı hukuki düzenlemelerle başlamış, yine siz Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde 2009 yılında üretime geçirilerek bugüne kadar ülkemize 100 milyonlarca dolar Döviz kazandırmıştır.

Bugün Eti Soda şirketi hem üretim yönünde hem kamu-özel sektör ortaklığında Türkiye'de ve dünyada örnek ortaklık olarak literatürde yer almış, herkesin takdirini kazanmıştır.

Yine Kazan Soda Trona Madeni Yatakları, Rio Tinto isimli dünyanın en büyük ve en eski madencilik şirketinin mülkiyetinde 15 yıldan fazla bir süre kalmış, yapılan etütler ile Rio Tinto bu trona yataklarının işletilameyeceği kararı alarak 2010 yılında şirketi grubumuza satmıştır.

5 yıl süren bürokratik izin ve finansman çalışmalarından sonra 2015 yılının başında inşaatına başladığımız bu tesisi 2.5 yıl gibi kısa bir sürede faaliyete geçirmiş bulunmaktayız.

Kazan Soda ve Beypazarı Soda Külü tesislerimizde üretilen soda külü bütün dünyaya ihraç edilerek ülkemize 800 milyon dolar döviz girdisi sağlamaktadır. Önemli nokta; bu 800 milyon dolar ihracat yapılırken 1 dolar ithalat girdimiz yoktur.

Sayın Cumhurbaşkanım, tabii ki biz bunları kendi başımıza başarmadık. Yapmış olduğunuz reformlar ve koymuş olduğunuz kalkınma vizyonu ile bizleri yönlendirmiş ve bu yatırımları yapmamızı sağlamışsınızdır. Yıllık 800 milyon dolarlık ihracat Türkiye brüt ihracatının yüzde yarımıdır, yani 200'de biridir. Net döviz girdisinde ise Türkiye ihracat girdisinin yüzde 1'ini bu iki şirketimiz yapmaktadır.

Bu endüstride Türkiye'nin ve dünyanın en büyük üreticisi olmasına vermiş olduğunuz destekler için size kalpten teşekkür ederim. Ülkemize yapmış olduğumuz katkı için gururluyuz. Ayrıca Ankara'nın en büyük istihdamını sağlayan grubumuz bugün Ankara kadrosunda 5 bin 500 kişiyi çalıştırmaktadır. Bunlara dışarıdan alınan hizmetlerde çalışanlar dahil değildir. Bu hizmetlerde çalışanları da sayarsak 10 bin kişiden fazla insana iş sağlamaktayız. Yıllar önce tarihi Beypazarı evleri restorasyonu ile Beypazarı ilçemizin hem ülkemiz hem de yurtdışında tanınmasında katkılarda bulunduk.

Bugün Beypazarı, bölgede en çok turist ziyaretine sahip ilçe olmuş, dünyaya hem tarihi dokusunu hem sanatlarını tanıtıp ekonomik olarak çok gelişmiştir. Kazan Soda ve Eti Soda tesisleri çevreci bir yatırımdır. Kazan Soda tesislerinde önümüzdeki yıllarda arıcılığı geliştirmek için yatırımlarımız başlamış, bölge insanlarını teşvik edecek altyapı çalışmalarımız için tesis etrafına 100 bin fidan dikilmiştir. Ayrıca çeşitli bitkilerle zenginleştirilmiş ortamda arıcılık faaliyetleri geliştirilerek
çok yakın zamanda 1 milyon fidan dikimi tamamlanacaktır.

Sayın Cumhurbaşkanım... Ayrıca Beypazarı Belediye Başkanı ile yapmış olduğumuz çalışmalarda 2017 içerisinde zihin engelli çocuklarımız için 180 kişilik bir okulu eğitime alıp Milli Eğitim'e devretmiş durumdayız.

Sayın Cumhurbaşkanım, izninizle bu yatırıma destek vermiş kişi ve kurumlara teşekkür etmek isterim. En başta en büyük desteği veren zat'ı aliniz başta olmak üzere, sayın Enerji Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'a, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na, Tarım ve Koyişleri Bakanlığı'na, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na ve tüm personeline bu projedeki destekleri için teşekkür ediyorum. EPDK Başkanı ve tüm personeline, Ankara Valiliği'nin desteklerine çok teşekkür ederiz. Eski Sincan Belediye Başkanımız, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mustafa Tuna'ya vermiş olduğu samimi ve yakın destek için, tüm Sincan Belediyesi çalışanları ve Sincan halkına, Beypazarı Belediye Başkanı Tuncer Kaplan ve tüm belediye çalışanlarına teşekkür ederim.

Ayrıca bu projenin yatırımı için, Eti Soda'nın yatırımında bu projenin hiç kimsenin inanmadığı bir zamanda, 1980'lerde yapılan bu çalışmalar neticesinde "buradan trona çıkmaz" denildiği zamanda finansmanı sağlamış olan Denizbank'ın bütün çalışanları ve başındaki Genel Müdür Hakan Ateş'e teşekkür ederim.

Sayın Cumhurbaşkanım, Kazan Soda yatırımında Türkiye'den finansman kullanılmamıştır. Bütün finansman yurtdışından kullanılmıştır. Finansmanı sağlayan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin ihracat sigorta kuruluşu Sinosure'a gösterdikleri güven için teşekkür ediyorum. 1 milyar doların üzerinde dünyada sadece 3 kuruluşa kredi açmıştır, bunlardan biri de Kazan Soda'dır. Finansmanı yapan bankalar ICBC, China Import Export Bank ve Deutsche Bank'a ayrıca teşekkür ediyorum.

Siberbank'ın bu projenin başlangıcında ilk kazmanın vurulmasında yaptığı desteğe, Siberbank Başkanı Herman Gref'e ve Hakan Ateş'e tekrar teşekkür ederim. Bilindiği üzere şirketimizin ismi Kazan Soda'dır. Maden sahamız Kazan ilçesi sınırlarında, üretim sınırlarımız Sincan ilçesindedir. Kazan ilçemiz sakinlerinin menfur darbe girişimi sırasında göstermiş olduğu kahramanlıklar, menfur darbe girişiminin önlenmesinde çok etkili olmuştur. Bu kahraman ilçe halkı 9 şehit vermiş, sizin takdiriniz ve TBMM'nin almış olduğu karar ile ilçemizin adı Kahramankazan olarak değiştirilmiştir. Kahramankazan şehitlerine Allah'tan rahmet diliyorum. Kahramankazan Belediye Başkanı Sayın Lokman Ertürk'e de vermiş olduğu destekler için teşekkür ediyorum. Kahramankazan ilçemizin halkını sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Sayın Cumhurbaşkanım bizlere vermiş olduğunuz destekler için bir kez daha kalpten teşekkür ediyorum, hoşgeldiniz, şeref verdiniz, teşekkürlerimi arz ederim.

600 MİLYON DOLARLIK YILLIK İHRACAT

Kazan Soda, 2.7 milyon ton üretim kapasiteli soda külü tesisi yatırımıyla toplamda 2 bin 200 kişilik istihdam rakamına ulaşacak.

Dünyanın en büyük ölçekli çözelti madenciliği, soda külü üretim tesisi, 380 MWe ve 400 ton buhar üretimi ile Türkiye’nin en büyük üretim kapasiteli kojenerasyon tesislerine sahip Kazan Soda Elektrik Üretim AŞ üretiminin tamamını ihraç edecek. Dünyanın toplam doğal soda külü ihtiyacının yüzde 14’ünü karşılayacak olan Kazan Soda Üretim Tesisi yerli ve milli üretimiyle Türkiye’nin cari açığının kapatılmasına da büyük katkı sağlayacak.

Soda külü ürünü tamamen yerli olan maden kaynaklarından üretilirken üretimin tamamı yurtdışına ihraç edilecek. Yüzde 100’ü katma değer olan ihracatın hacmi 600 milyon doları bulacak. Ciner Grubu iştiraklerinden Eti Soda tesisi ile birlikte bu ihracat rakamı 800 milyon dolara ulaşacak.

Bu ürün Avustralya, Japonya, Güney Kore, Çin, Pakistan, Hindistan, İspanya, Belçika, Hollanda, Birleşik Krallık, İtalya, Almanya, Norveç, Finlandiya, İsveç, Danimarka, Yunanistan, Yemen, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail, Mısır, Suudi Arabistan, Fas, Tunus, Nijerya, Güney Afrika, Cezayir, Brezilya, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Tayland, Malezya, Endonezya, Filipinler ve diğer birçok ülkeye ihraç edilmekte olup “Türkiye’den en çok ülkeye ihraç edilen ürün” gamında yer alacak.

 



HT