Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye – ABD ilişkileri açısından yıla zor bir başlangıç yapıldı ve bedeli yine Türk Lirası ödüyor. Buna karşın opsiyon fiyatlarına bakılacak olursa Merkez Bankası bu durumu görmezden gelerek faizlerde şimdilik değişikliğe gitmeyebilir.

Beklenen volatilite göstergesi, -Washington destekli milis güçleri ile Türkiye arasında çatışma ihtimalinin TL'yi olumsuz etkilemesine karşın- geçen ayki 50 baz puanlık faiz artırımını teşvik eden seviyelerin önemli ölçüde altında bulunuyor.

Bloomberg anketine katılan uzmanların medyan tahminine göre Merkez Bankası Perşembe günkü politika toplantısında faizlerde değişikliğe gitmeyecek. GLP faizi yüzde 12.75 seviyesinde bulunuyor.

ABD Doları'nın önemli paralar karşısında zemin kaybetmesi, yüksek faiz ödeyen ve daha riskli gelişen piyasa paraları için bir miktar rahatlık sağlayarak, TL'nin görece az düşmesinde etkili oldu. Türkiye cari açığını finanse etmek için yabancı sermayeye ağır şekilde bağlı bulunuyor.

Londra'da JPMorgan Chase & Co. ekonomisti Yarkın Cebeci, bir notunda “Küresel risk iştahındaki son artış ve liradaki istikrar Merkez Bankası'nın mevcut faiz oranları konusunda rahat hissetmesi gerektiğini işaret ediyor.” dedi. Cebeci, Temel zayıflık ve olay riskleri dikkate alındığında liranın ve MB'nin kredibiltesi büyük bir ihtimalle bir noktada baskı altına girecek ve bankayı daha fazla politika sıkılaştırmasına zorlayacak.” şeklinde devam etti.

JPMorgan'ın tahminlerine göre TCMB, Mart ve Temmuz aylarında 50'şer baz puan faiz artırımına gidecek.