Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, ABD'de Trump'ın korumacı adımları ile genişleyen ticaret açığına ilişkin endişelerin artmasına bağlı olarak kayıplarını genişletti ve üç yılın yeni en düşük seviyesine indi. 

Doların 10 büyük para karşısındaki durumunu gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.27 aşağıda seyrediyor. Dolar, Trump'ın Senato'daki azınlık lideri Chuck Schumer'a göç pakedine ilişkin twitter yoluyla yaptığı saldırının ardından tüm G-10 paraları karşısında değer kaybetti. Pazartesi günü sona eren hükümet kapanmasının yarattığı ayrılıklar, Trump'ın Schumer'a attığı tweetin ardından derinleşti. 

Dolar/yen paritesi, Çarşamba günü 15 Eylül'den beri ilk kez 110 seviyesinin altına indi. Yen, dolar karşısında geçtiğimiz yılın Ocak ayında gelmiş olduğu düşük seviye olan 118.60'tan yaklaşık yüzde 8 yükseldi. 

Yenin dolar karşısında 110 seviyesinin civarında olması, Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda için en azından bir açıdan iyi haber - böylece Kuroda'nın yeni dönemde de aynı pozisyonda kalma görünümü destek buluyor. 

Kuroda'nın şu anki kadrosunun süresi, 8 Nisan'da dolacak ve hükümetin Kuroda'nın yerine başka bir isim getirebileceği spekülasyonu mevcut. Japonya Merkez Bankası'nın aşırı genişlemeci para politikası, diğer büyük merkez bankalarının teşvikleri geri çekmesiyle giderek daha fazla inceleniyor. 

Eskiden Japonya Merkez Bankası'nda görev yapmış ve şu an Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd.'de stratejist olarak görev yapan Takahiro Sekido, "Dolar/yendeki düşüş, kanun yapıcılar arasında genişlemeci para politikasını tercih eden bir ismin destek bulmasını pekiştirebilir" dedi.