Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:25'te güncellendi)

Doların sıkıntılı haftası sürüyor ve ABD para birimi, traderların Beyaz Saray yetkililerinden gelen son yorumları hazmetmeye çalışması ile birlikte, önemli paraların büyük kısmı karşısında değer kaybediyor. Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB), gösterge faizlerde değişikliğe gitmemesinin ardından sakin seyrederken, Avrupa hisse senetleri değer kazandı ve ham petrol yukarı yönde hareket etti.

ABD hazine Bakanı Steven Mnuchin, kısa vadeli dalgalanmalardan endişe duymadığını ve dolar kurunun şu anda bulunduğu seviyenin ekonomik anlamda avantaj ve dezavantajları olduğunu kaydedereki dolar hakkında dünkü yorumlarını daha da genişletti. Euro, AMB'nın kararının ardından, AMB Başkanı Mario Draghi'nin basın toplantısı öncesi fazla değişmedi. Avrupa piyasalarında işlem gören hisse senetleri, yenin Eylül ayından bu yana en yüksek seviyesinde işlem görmesinden dolayı zayıflayan Japonya hisselerinden destek bulan Asya'daki düşüşlerin artından yükseldi.

MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi rekor seviyeye yükselirkeni dolardaki zayıflık da emtia grubunu destekledi. Bloomberg Emtia Endeksi Ekim 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine tırmanırken, altın bir yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesinden işlem gördü.

IMF Başkanı Christine Lagarde Davos'ta yaptığı konuşmada, Mnuchin'in tam olarak ne dediği konusuna açıklık getirmesi gerektiğini söyledi.

Mnuchin'in Çarşamba günü ABD'nin dış ticaretini desteklemek için zayıf doların iyi olduğu yolunda açıklamada bulunması, Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders'in ABD Hazine Bakanı'nın yprumlarını yumuşatmaya çalışmasına karşın, zaten zayıflamakta olan dolar üzerinde aşağı yönlü baskıyı daha da artırdı. Piyasalarda dikkatler, teşviklerin azaltılmasına yönelik planlar ve güçlenen euro karşısında yetkililerin görüşlerini öğrrenmek için Draghi'nin yapacağı basın toplantısına çerildi.

Yatırımcılar öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump'ın korumacı dış ticaret gündemini ön plana çıkarması ile birlikte küresel ticaret,n geleceği konusunda artan bir şekilde endişe duyuyorlar. ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Davos'ta yaptığı açıklamada, ABD'nin yeni gümrük vergileri uygulamaya koyabileceğini işaret etti.

Öte yandan, Brezilya reali son sekiz ayın en güçlü yükseklişini gösterirken, MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yükselişini 10'uncu güne taşıdı.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Kar sezonu tüm hızıyla devam ediyor. Bu hafta açıklanacak şirket karları arasında Intel, LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton,Starbucks ve Hyundai Motor yer alıyor.

*Washington'da bir sondaki değişikliği olmazsa, ABD Başkanı Donald Trump Davos'ta Dünya Ekonomik Forumu yıllık toplantılarına katılacak dünya liderleri ve kıdemli yetkililer arasında yer alacak.

*İngiltere'de Lordlar Kamarası bu hafta Başbakan Theresa May'in Brexit tasarısını görüşecek.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 07:48'de yüzde 0.2 yukarıda seyrediyordu.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.3 yükseldi ve yükselişini beşinci güne taşıyarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 ile yaklaşık altı haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi ve son bir haftada ilk kez aşağı yönde hareket etti.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.2 tırmandı.

*MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.1 yükseldi ve yükselişini 10'uncu güne taşıyarak 10 yılı aşkın sürenin zirvesini gördü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düştü ve üç yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.05'ten az düşerek 1.2407 seviyesine indi.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.4256 ile 19 ayın en yüksek seviyesini gördü.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 109.03 ile yaklaşık 20 hafatnın en güçü seviyesine ulaştı.

*Güney Afrika randı yüzde 0.4 ile iki haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek 11.9012 seviyesine indi.

*MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.7 ile 10 ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıkarak rekor seviyeye ulaştı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 2.64'e indi.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan gerileyerek bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü yaptı ve yüzde 0.58'e geriledi.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan gerileyerek bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirdi ve yüzde 1.395'e indi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1 yükselerek varil başına 66.25 dolar ile yaklaşık 3 yılın zirvesine çıktı.

*Altın yüzde 0.05'ten az yükselerek ons başına 1,358.91 dolara çıktı ve yükselişini beşinci güne çıkararak 18 ayın zirvesine ulaştı.

(16:25'te güncellendi)