Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya "Enflasyon görünümünde baz etkisi ve geçici faktörlerden bağımsız, belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşu kararlılıkla sürdüreceğimizi tekrar vurgulamak istiyorum" dedi.

Davos Zirvesi'nde Reuters'a verdiği mülakkatta Çetinkaya enflasyonla mücadelenin sonuç vermesi için birçok farklı alanda eşzamanlı adım atılmasının önemli olduğunu belirtti. Çetinkaya konuya dair "Para politikası elbette gerekli tedbirleri almalıdır ve
alıyor; ancak dış açık ve tasarruf açığı, finansman kalitesi, verimlilik ve piyasa rekabeti gibi konuların da üzerine gidilmesi gerekiyor. Bu alanlarda atılacak adımlar enflasyonla mücadelede elimizi güçlendirerek kalıcı çözümün önünü açacaktır." ifadesini kullandı.

Çetinkaya  Türkiye'de enflasyonun kur gelişmelerine duyarlılığının azaltılması için cari dengeyi iyileştirici ve finansman kalitesini artırıcı tedbirlerle birlikte daha etkin bir kur riski yönetim çerçevesinin hayata geçirilmesinin önemine vurgu yaptı.

"ADIMLARIN ETKİSİNİ GÖRMEK İÇİN ZAMANA İHTİYAÇ VAR"

Atılşan adımların enflasyonda etkilerini görmek için zamana ihtiyaç olduğunu belirtti.

Çetinkaya amaçlarının enflasyonu en kısa zamanda tek haneye indirmek olduğunu belirterek "Enflasyon dinamiklerinde genele yayılan ikna edici bir düşüş gerçekleşene kadar duruşumuzu koruyacağız. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen
diğer unsulardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. Amacımız en kısa zamanda enflasyonu tek hanelere indirip, sonrasında hedeflere doğru yaklaştırmak. Bunun için gereken tüm para politikası adımları kararlılıkla atılacak" ifadesini kullandı.