Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:10'da güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, son yılların en iyi başlangıçlarından birinin yapılmasının ardından piyasalara temkinli bir havanın hakim olması ile birlikte, Asya hisselerini takip ederek geriledi. ABD Hazine tahvillerindeki satış dalgası duruldu ve dolar zayıfladı. Petrol ise üst üste ikinci günde de aşağı yönde hareket etti.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nin Pazartesi günü rekor seviyeden gerilemesinin ardından, Japonya, Hong Kong ve Avustralya'nın gösterge endekslerini izleyerek düştü. ABD'nin gösterge 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi tekrar gerilemeden önce yüzde 2.7'nin üzerine çıkarken, Avrupa ülkelerinin tahvillerinin çoğu, traderların Euro Bölgesi büyüme rakamını hazmetmesi ile birlikte hafifçe yükseldi. Euro, yen ve sterlin ile birlikte değer kazandı.

Hisse senedi piyasalarına, yükselen ülke tahvil faizlerinin yüksek değerleme seviyelerine ulaşmış hisse senetlerine yönelik iştahı test etmesi ile birlikte, oldukça yoğun bir ayın sonunda, temkinli bir hava hakim oluyor. Yatırımcılar, güçlü şirket karları, ekonomik büyümedeki hızlanma ve ABD'de vergi indirimlerine ilişkin iyimserliğin, son dönemde piyasalarda rekor seviyelere çıkan fiyatları yukarı itmeye devam edip etmeyeceğine bakıyor. Goldman Sachs Group Inc., ufukta bir düzeltme görüldüğü yolunda bir tahmin yaptı, ancak böyle bir geri çekilmenin alım fırsatı olabileceğine dikkat çekti.

CMC Markets UK baş piyasa analisti Michael Hewson, "Küresel tahvil piyasalarındaki satış dalgasının hızlanması, küresel hisse senedi piyasalarındaki son rallinin havasının bir kısmının alınmasına neden oluyor," dedi ve "ABD piyasaları bu yılın en kötü bir günlük düşüşü ile karşılaştı. Ancak teknoloji hisselerindeki keskin düşüşler de bunu destekledi" şeklinde görüş bildirdi. Apple Inc.'nin hisse senetleri, iPhoneX ürünü için düşen talebe yönelik endişelerle yüzde 2.6 kadar düştü! 

Öte yandan, emtia grubu, doların zayıflaması ile birlikte kayıplarının bir kısmını geri aldı. Bitcoin 11,000 dolar civarında dalgalandı ve gelişen piyasa hisseleri değer kaybetti.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fed politika yapıcıları Çarşamba günü toplanacak. Bu, Janet Yelllen'ın, süresinin dolmasından dolayı, başkanlık ettiği son toplantı olacak.

*ABD Başkanı Donald Trump ilk ulusa sesleniş konuşmasını yapacak.

*Teknoloji devleri Microsoft Corp., Facebook Inc., SAP SE, Alibaba Group Holding Ltd.,Apple Inc., Alphabet Inc. ve Amazon.com Inc. karlarını açıklayacak. Büyük şirketlerden McDonald’s Corp., Exxon Mobil Corp., Merck & Co. Inc., Roche Holding AG, Daimler AG, Deutsche Bank AG ve Boeing Co. da karlarını açıklayacak.

*ABD'de işverenler, Cuma günü açıklanacak olan veri öncesi ekonomistlerin tahminlerine göre, Ocak ayında muhtemelen bir ay önceye göre daha fazla kişiye istihdam sağlayacak.

*İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, Salı günü İngiliz Parlamentosu'nun Ekonomik İşler Komitesi'nde konuşacak.

*Çin'in imalat ve hizmet sektörleri göstergeleri Çarşamba günü açıklanacak.

*Çarşamba günü açıklanacak olan Euro Bölgesi çekirdek enflasyon verisinin bu ay hafifçe yükselerek geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1 artış göstermesi öngörülüyor.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 07:19'da yüzde 0.5 aşağıda seyrediyordu ve yaklaşık üç haftanın en düşük seviyesine indi.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.4 gerileyerek bir haftanın en düşük seviyesine indi.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 ile yaklaşık sekiz haftanın en büyük düşüşünü yaptı.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.6 düştü.

*MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.2 ile yaklaşık sekiz haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 düştü.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 1.2426 seviyesine çıktı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.4 yükselerek 1.4127 seviyesine ulaştı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.3 değer kazanrak 108.67 seviyesine yükseldi.

*Güney Afrika randı dolar karşısında yüzde 0.3 değerlenerek 11.9009 seviyesine çıktı.

*MSCI Gelişen Paralar Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az yükselerek yüzde 2.70 ile yaklaşık dört yılın zirvesine çıktı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan ile son iki haftanın en büyük düşüşünü göstererek yüzde 0.69'a indi.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan ile son iki haftanın en büyük düşüşünü göstererek yüzde 1.447'ye indi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1 ile yaklaşık yedi haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek varil başına 64.93 dolara geriledi.

*Altın yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,344.15 dolara ulaştı.

(16:10'da güncellendi)