Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT'de Yatırım Kulübü programında soruları yanıtlayan Odeabank Ekonomisti Şakir Turan Merkez Bankası'nın %7.9'luk enflasyon tahminlerinde yukarı riskler olduğunu belirtti.

Turan "piyasanın yıl sonu için beklediği rakamlardan daha düşük seviyeler görüyoruz, bundaki temel faktör de Merkez'in yapısal reformlar kaynaklı olarak diğer enflasyon bileşenlerinde iyileşme olasılığı beklemesi, ancak biz bu iyileşmenin sınırlı kalabileceğini düşünüyoruz. Özellikle gıda fiyatlarında bu sene beklenen iyileşme sınırlı kalabilir. Dolayısıyla Merkez Bankası'nın % 7.9'luk enflasyon beklentileri üzerinde risklerin yukarı yönlü olduğunu düşünüyoruz." diye konuştu.  

Turan bu dönemde mevcut sıkı duruşun korunmasının muhtemel olduğunu belirtti.

"İYİMSER TAHMİN"

Stratejist Cüneyt Paksoy "Merkez Bankası'nın hedeflerini ve beklentilerini daha rasyonel ve proaktif şekilde sürdüreceğini görüyoruz" yorumunu yaptı.

Kapital FX'ten Enver Erkan ise güncellemeyi "iyimser"bulduğunu belirterek "Kısa dönemde, mevcut şartlarla EM’lere olan para girişlerinin devam ediyor olması bizim açımızdan destekleyici iken, başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkelerdeki para politikalarının sıkılaştırılması ve faizlerin artırılmasının cari açık ülkesi olmamız dolayısıyla hem kur, hem de kur üzerinden enflasyon bazında negatiflik oluşturduğunu belirtmek isteriz. " değerlendirmesini yaptı.