Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:30'da güncellendi)

Avrupa ve Asya piyasalarında işlem gören hisse senetleri, yatırımcıların büyüme ve şirket karları görünümünün tahvil faizlerinde son dönemde görülen güçlü yükselişlerden kaynaklanan endişeleri giderecek denli güçlü olduğu kararına varmalarının ardından Şubat ayına yükselişle başladı. ABD Hazine tahvilleri tekrar düşmeye başladı ve dolar hafifçe yükseldi.

Şirket karlarının yoğun bir şekilde geldiği bir ortamda, Stoxx Europe 600 Endeksi, finans veteknoloji hisselerinin öncülüğünde, son dört günde ilk yükselişini gerçekleştirmeye yöneldi. MSCI Asya Pasifik Endeksi de, Japonya hisselerindeki yükselişin Çin ve Hindistan'daki düşüşlere ağır basmasının etkisiyle yukarı yönde hareket etti. Çekirdek Avrupa ülkelerinin tahvilleri, 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerini izleyerek, Euro Bölgesi'nden gelen güçlü imalat sektörü verileri sonrası düştü. Sterlin, euro ile birlikte, yükselişini üçüncü güne taşıdı.

Yatırımcılar dikaktlerini, hisse senedi gösterge endekslerinin daha önce görülmemiş seviyelere çıkmasına ve gösterge tahvil faizlerinin yaklaşık dört yılın zirvesine tırmanmasına neden olan eş zamanlı küresel büyüme ve artan şirket karları döneminde, para politikasının izleyeceği yola çevirdi. Fed Çarşamba günkü toplantısında, güçlü büyümeyi işaret etti ve enflasyonun yüzde 2 olan hedefe yükseleceğine güven duyduğunu söyleyerek Mart ayında faiz artırımına gidilmesi için zemin hazırladı.

Öte yandan, petrol yükselirken altın geri çekildi ve Bloomberg Emtia Endeksi üsd üste dördüncü günü de düşüşle geçmeye yöneldi. Ocak ayında oldukça kötü bir performans izleyen Bştcoin geriledi ve 9,500 dolar civarında seyretti.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Teknoloji devleri Alibaba Group Holding Ltd.,Apple Inc., Alphabet Inc. ve Amazon.com Inc. karlarını açıklayacak.

*ABD'de işverenler, Cuma günü açıklanacak olan veri öncesi ekonomistlerin tahminlerine göre, Ocak ayında muhtemelen bir ay önceye göre daha fazla kişiye istihdam sağlayacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 11:09'da yüzde 0.4 yukarıda seyrediyordu.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.05'ten az yükseldi.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 tırmandı.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.05'ten az düştü ve altı haftanın en düşük seviyesini gördü.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.4 düştü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.2432 ile üç yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 1.4238 ile bir haftayı aşkın sürenin en en güçlü seviyesine ulaştı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.5 ile iki haftayı aşkın sürenin en güçlü düşüşünü göstererek 109.70 ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*Güney Afrika randı yüzde 0.8 ile beş haftanın en büyük düşüşünü yaparak 11.9418 seviyesine geriledi.

*MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.3 ile son iki ayın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 4 baz puan yükselerek yüzde 2.74 ile yaklaşık dört yılın zirvesine tırmandı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan yükselerek yüzde 0.72 ile iki yılı aşkın sürenin en yüksek seviyeine çıktı.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan yükselerek yüzde 1.54 seviyesine çıktı ve yükselişini yedinci güne taşıyarak 21 ayın zirvesine ulaştı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.8 yükselerek varil başına 65.27 dolara çıktı.

*Altın yüzde 0.4 düşerek ons başına 1,339.75 dolara indi.

(15:30'da güncellendi)