Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, enflasyonun faizleri yukarı iteceği endişeleri ile birlikte artan satış dalgasının etkisiyle son 6.5 yılın en sert düşüşünü gerçekleştirdi ve DOw Jones Endeksi 1,100 puandan fazla düştü. ABD Hazine tahvilleri ve altın güvenli liman talebinden dolayı yükseldi.

ABD hisse senedi piyasalarında volatilite de, Standard & Poor's 500 (S&P 500 ) Endeksi'nin yüzde 4.1 düşerek Ocak ayı kazancının tümünü geri vermesi ve yıllık bazda düşüş göstermesi ile birlikte sert yükseldi. Endeks, ABD'nin kredi notunun düşürülmesinden bu yana en kötü gününü yaşadı ve Çin'in yuanı devalüe etmesi, Brexit ve başkanlık seçimi öncsi görülen satışları da aştı. İşlem hacmi son 30 günün ortalamasının iki katıydı. Endekste ikisi hariç tüm hisseler değer kaybetti.

Brown Brothers Harriman gelişen piyasa Döviz strateji müdürü Win Thin, "Bu, kısa sürede sona ermeyecek klasik bir riskten kaçınma satışı" dedi.

Satışlar, Dow Jones Endeks'inin 15 dakikalık bir sürede 800 puan düşmesi ile birlikte New York saati ile 15:00'te hızlandı. Önemli şirketlerin hisselerini içeren bu endeks yüzde 4.6 ile Ağustos 2011'den bu yana en sert düşüşünü yaptı ve bu endeks de yıllık bazda eksiye geçti. Volatilite endeksi VIX ikiye katlanarak son 2.5 yılın zirvesine fırladı.

ABD Hazine tahvilleri güçlü yükseldi ve 10 yıl vadeli tahvillerin faizi 10 baz puan düştü. Altın vadelileri yükseldi. Dolar istikrar kazanırken, yen güçlendi.

ABD'de Cuma günü piyasa ücret verisinin, daha yüksek faizleri işaret eden hızlanan enflasyonu göstermesi ve bunun sonucu şirketler için borçlanma maliyetlerinin artacağı beklentisi ile sert satışlarla karşılaştı. Pazartesi günkü satışlar ise birkaç önemli ekonomik veri ile birlikte geldi.

Commonwealth Financial Network baş yatırım yetkilisi Brad McMillan, "Bence piyasa biraz fazla iyimserdi," dedi ve "Piyasayı Ocak ayında yönlendiren neydi? Temel göstergeler değil. Onlar zaten olabildiğince iyiydi. Piyasayı aşırı güven yönlendirdi" şeklinde görüş bildirdi.

Petrol, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısının Ağustos ayından bu yana en büyük artışını göstermesinin ardından düşüşünü sürdürdü. Bakır son bir haftanın en hızlı yükselişini yaptı. Bitcoin 7,000 doların altına indi.

Piysalarda izlenecek önemli olaylar şöyle:

*Avustralya, Rusya, Hindistan, brezilya, Polonya, Romanya, İngiltere, Yeni Zelanda, Sırbistan, Peru ve Filipinler'de merkez bankaları para politikası toplantılarını gerçekleştirecek.

*Kar sezonu devam ediyor. Bu hafta karlarını açıklayacak önemli şirketler arasında Bristol-Myers Squibb, Ryanair, Toyota Motor Corp., BNP Paribas, BP, General Motors, Walt Disney, SoftBank, Sanofi, Philip Morris, Total, Tesla, Rio Tinto, L’Oreal ve Twitter yer alıyor.

*Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan ve New York Fed Başkanı William Dudley konuşma yapacak merkez bankacılar arasında yer alıyor.

Hisse Senetleri

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 4.1 aşağıda kaandı.

*Dow Jones Endeksi 1,178 puan ya da yüzde 4.8 düşerken, Nasdaq yüzde 3.7'den fazla geriledi.

*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1,6 geriledi ve düşüşünü altıncı güne taşıyarak 12 haftanın en düşük seviyesini gördü.

*MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.9 düştü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.5 düşerek 1.2405 dolara indi.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.8 gerileyerek 1.4001 ile yaklaşık iki haftanınen zayıf seviyesine indi.

*Japon yeni yüzde 0.3 yükselerek 109.79 seviyesine çıktı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan düşerek yğzde 2.81 seviyesine indi.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan ile yaklaşık altı haftanın ens ert düşüşünü göstererek yüzde 0.74'e indi.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan düşerek yüzde 1.558 seviyesine geriledi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 2.2 düşerek varil başına 64.01 dolara düştü.

*Altın yüzde 0.1 yükselerek ons başına 1,334.76 dolara çıktı.

*Bakır yüzde 1.8 yükselerek ton başına 7,169 dolara ulaştı.