Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Sabah erken saatlerde 3.7958'e kadar yükselen kur saat 09:13 itibariyle 3.78 seviyesinden, Euro/TL 4.68'den işlem görüyor.

Küresel piyasalar sert satış dalgasıyla karşı karşıya. Dün ABD'de başlayan sert satış dalgası bugün Asdya Borsalarına da sirayet etti.  ABD'de Dow Jones Endeksi 1,600 puan ile tarihinin en yüksek seans içi puan kaybını yaşadı. Japonya'da gösterge hisse senedi endeksleri de yüzde 6 civarında düştü. Riskten kaçışın gelişen ülke para birimlerinde satışı tetiklemesi TL'ye de yansıdı ve kur erken saatlerde 3.80 sınırına dayandı.

"YATRIMCILAR PANİK ŞEKİLDE GÜVENLİ LİMAN ARIYOR"

Piyasalardaki çalkantıyı değerlendiren DNG Danışmanlık Stratejisti Fatih Keresteci "Uzun süredir küresel mali piyasalardaki iyimserliği "irrasyonel" olarak değerlendiriyor ve piyasaların riskleri gözardı ettiklerine işaret ediyorduk..

Dün gece küresel mali piyasalar tabiri caizse çöktü. Uzunca bir süredir kontrolsüz bir "risk iştahı" ile gerçek riskleri görmezden gelen yatırımcıların uzun soluklu bir "risk diyetine" girme ihtimalinin oldukça arttığı bir tablo ile karşı karşıyayız.

Yatırımcılar panik bir şekilde "güvenli liman" arayışı içerisindeler. Bu kapsamda daha güvenli gördükleri tahvillere yönelik bir kaçış var. Dün akşam saatlerinde %2.86 ile dört yılın zirvesini görmüş olan Amerikan 10 yıllık tahvil faizleri bu sabah %2.65'e kadar geriledi. Ancak, ABD'den gelen enflasyon sinyalleri o derece kuvvetli ki faizlerin aşağıda kalma ihtimali zayıf. Panik anlarda düşüşler olsa da piyasaların dengeye gelmesi faizleri yeniden yukarı itecektir." değerlendirmesini yaptı.