Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:10'da güncellendi)

hisse senedi fiyatlarındaki yükselişler Avrupa'ya da sıçradı, ancak piyasalar, Asya hisse senetlerinin kazançlarının büyük kısmını geri vermesi ve ABD endeks vadeli kontratlarının geri çekilmesinden dolayı tedirgin. ABD Hazine tahvilleri, Salı günkü düşüşün ardından yükselirken, altın değer kazandı ve ham petrol yukarı yönde hareket etti.

Stoxx Europe 600 Endeksi son sekiz günde ilk kez yükseldi ve endeksteki sektörlerin çoğu artı bölgesindeydi. Asya seansında erken saatlerde, Japonya'nın gösterge endeksleri seans zirvelerinden geri çekilmelerinin ardından hafif yukarıda kapatırken, Çin hisseleri düştü. Dolar değer kazandı ve gelişen piyasa hisse senetleri Salı günkü sert düşüşün ardından istikrar kazandı.

Piyasalar, Avrupa'dan Japonya'ya, yükselen tahvil faizleri ve enflasyonun geri döneceği ve bunun sonucu para politikasının daha da sıkılaştırılacağı endişesi ile tetiklenen geçen haftaki satış dalgasının etkisi ile aşırı satım bölgesine girdi. Bir dizi "düşüşte al" çağrısı ile birlikte, yatırımcılar dikkatlerini, piyasaların bu noktada nereye hareketleneceğine ilişkin işaretler alabilmek için Çarşamba günkü 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil ihalesine çevirecek.

Diğer taraftan, Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeksinde beklenen volatilitenin bir göstergesi olan Cboe Volatilite Endeksi, Salı günkü düşüşün ardından hafifçe yükseldi. Petrol erken saatlerdeki kazançlarını geri verdi ve Bitcoin hafifçe değer kazanarak 8,000 doların üzerine çıktı.

Piysalarda izlenecek önemli olaylar şöyle:

*Rusya, Brezilya, Romanya, İngiltere, Yeni Zelanda, Sırbistan, Peru ve Filipinler'de merkez bankaları para politikası toplantılarını gerçekleştirecek.

*Kar sezonu devam ediyor. Bu hafta karlarını açıklayacak önemli şirketler arasında Philip Morris, Tesla, Rio Tinto, L’Oreal ve Twitter yer alıyor.

*New York Fed Başkanı William Dudley konuşma yapacak merkez bankacılar arasında yer alıyor.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 11:29'da yüzde 0.5 yukarıdaydı ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez yükseldi.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.9 yükseldi.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 tırmandı.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.6 yükseldi ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez yukarı yönde hareket etti.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.05'ten az düştü ve kayıplarını beşinci güne taşıyarak beş haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesini gördü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 yükselerek iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.3 düşerek 1.2346 ile iki haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.5 gerileyerek 1.3876 ile yaklaşık üç haftanın en düşük seviyesini gördü.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.4 yükselerek 109.11 seviyesine çıktı.

*Güney Afrika randı dolar karşısında yüzde 0.4 düşerek 11.9674 seviyesine geriledi.

*MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.3 yükseldi ve son bir haftada ilk kez yukarı yönde hareket etti.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan düşerek yüzde 2.77'ye geriledi.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 0.70'e çıktı.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 1.52 ile bir haftanın en düşük seviyesine indi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.4 düşerek varil başına 63.16 dolar ile dört haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*Altın yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,327.76 dolara çıktı.

(15:10'da güncellendi)