Otokar Altay tankı için son teklifini sundu
Otokar Genel Müdürü Görgüç, "SSM tarafından talep edilen BAFO (en iyi ve en son teklif) teklifimizi maliyet etkin, gerçekçi ve en az risk içerecek şekilde sunduk" dedi
Otokar, Altay tankı seri üretimi ihalesi için son teklifini Savunma Sanayii Müsteşarlığı'na (SSM) sundu.
Otokar'dan yapılan açıklamada, Otokar'ın, 2008 yılında Altay ana muharebe tankının tasarım, prototipleme ve kalifikasyon sürecinde ana yüklenici olarak seçildiği, ilk dönem çalışmalarında üretilen prototiplerin kalifikasyon ve kabul testlerinin Şubat 2017’de başarıyla tamamlanarak prototiplerin kabul ve onaylarının gerçekleştiği hatırlatıldı.
Açıklamada, SSM'nin Teknik Veri Paketi incelemesi ve onaylaması sürecinin devam ettiği projede, seri üretim ihalesinin 2017 yılında açıldığı, Otokar'ın 16 Kasım 2017’de ihale için ilk teklifini verdiği belirtildi.
Otokar'ın, "Milli İmkanlarla Modern Tank Üretim Projesi" kapsamında ana muharebe tankı Altay’ın seri üretim ihalesine ilişkin BAFO (en iyi ve en son teklif) olarak adlandırılan son teklifini dün SSM'ye sunduğu bildirildi.
- "Devletimizin kararını bekliyoruz"
Açıklamada görüşlerine yer verilen Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, Otokar'ın, 55 yıllık deneyimi ve kabiliyetiyle bugün kara sistemleri alanında dünyanın önde gelen üreticileri arasında yer aldığını, bu ligde dünya devleri ile rekabet ettiğini ve uluslararası ihalelerde başarılı olduğunu kaydetti.
Görgüç, tasarladıkları ve ürettikleri araçların 30'dan fazla ülkede başarıyla görev yaptığını belirterek, önceliklerinin, her zaman Türkiye'ye hizmet etmek olduğunu vurguladı.
Ana yüklenicisi oldukları milli ana muharebe tankı Altay'ın geliştirme projesinde sahip oldukları tüm know how'ı kullandıklarını bildiren Görgüç, şunları kaydetti:
"Teknolojimizi Altay'a uyarladık. Altay'ı başarıyla tasarladık ve geliştirdik. Bu karmaşık ve zor projeyi başarılı şekilde yönettik. Ürettiğimiz Altay prototipleri testleri başarıyla tamamlandı. Bu süreçte yaptığımız yatırım, elde edinilen deneyim ve güçlenen Ar-Ge kabiliyetlerimiz, Otokar'ın savunma sanayindeki konumuna stratejik bir ivme kazandırdı. Bu gücümüzü, deneyimimizi seri üretim safhasına da taşımak en büyük arzumuz. Altay tankımız, ülkemizin savunma sanayi kabiliyetlerini güçlendirmekle kalmayacak, savunma alanında ülkemize sınıf atlatacak. Otokar mühendisinin, Otokar işçisinin en büyük gururu olan Altay tankının seri üretimi için yüzde 100 Türk sermayeli, yabancı ortağı olmayan, milli nitelikte tek aday firma olarak göreve hazırız. Altay Ana Muharebe Tank Programı gibi önemli, tüm dünyanın yakından takip ettiği, milli, özgün ve acil bu programı layıkı ile gerektiği gibi üstlenmek için devletimizin kararını bekliyoruz."
- "Tüm altyapı ve hat planlamalarını yaptık"
Serdar Görgüç, Altay seri üretim sözleşmesinin imzalanmasıyla birlikte en kısa zamanda seri üretime geçebilmek için tüm altyapı gereksinimleri ve hat planlamalarının yapıldığını, SSM tarafından talep edilen BAFO teklifi maliyet etkin, gerçekçi ve en az risk içerecek şekilde sunduklarını bildirdi.
Otokar'ın teklifinin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin acil ihtiyaç planına zamanında cevap verecek kapsamda oluşturulduğunu belirten Görgüç, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bu esnada Türkiye'nin savunma sanayisinde yeni bir sayfa açacak Altay'ın seri üretimi için tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Milli Savunma Bakanlığı'ndan üretim izin belgesini aldık. Ordumuzun karşılaştığı veya karşılaşabileceği tehditleri, dünyadaki tüm teknolojik gelişmeleri takip ederek gelecek için de hazırlandık. Tüm platformları, gelişen teknolojileri kolayca adapte edilebileceğimiz, oluşan tehditlere daha iyi ve daha kolay cevap verebileceğimiz altyapıya sahip olarak tasarladık. Otokar'ın yabancı ortağının olmaması, yurt içinde olduğu gibi, uluslararası ihalelerde de bağımsız olmamızı sağlıyor. Bu özelliğimiz Altay’ın ihracat potansiyelini artırarak milli tankımızın dost ve müttefik ordularda görev almasını kolaylaştırıyor."
AA