Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:20'de güncellendi)

Küresel hisse senedi rallisi, yatırımcıların ABD gösterge Hazine tahvil faizlerinin yüzde 3 seviyesine doğru yükselmesini mesele yapmamaları ile birlikte devam etti. Dolar düşüşünü beşinci güne taşırken, yen ve ham petrol değer kazandı.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Asya hisse senetlerindeki ralliyi takip ederek yükselişini ikinci güne taşıdı. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, ABD hisselerinin açılışta yukarı yönde hareket edebileceğini işaret etti. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi üst üste ikinci günde de yükseldi ve yüzde 2.9 seviyesinin üzerinde tutundu. Metaller değer kazanırken, Güney Afrika dandı Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın istifa etmesinin ardından yaklaşık üç yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Tahvil traderları, ABD'de tüketici fiyatlarının Ocak ayında beklenenden daha hızlı arttığını göstermesinin ardından, Fed'in bu yıl faiz artırım sayısına ilişkin tahminlerini dörde yükseltti. Enflasyon rakamları, Döviz yatırımcılarının dikkatlerini ABD'nin ikiz açıklarına çevirmeleri ile birlikte, faiz ile koralesyonunun kopup kopmadığı konusunda yatırımcılar ve traderlar arasında tartışma çıkmasına neden oldu.

Bloomberg Intelligence'ın hisse senedi stratejistleri Gina Martin Adams ve Peter Chung, hisse senetlerinin tahvillere oranla ucuz kaldığını ve 10 yıl vadeli Hazine tahvil faizlerinin yüzde 4'ün altında kaldığı sürece, uzun vadeli faizlerin yükselmesinden etkilenmeyeceğini kaydettiler.

Japonya Maliye Bakanı Taro Aso'nun yendeki güçlü seyrin müdahale edecek denli yüksek olmadığını söylemesi Japon para biriminin rallisini destekledi. Hong Kong'da hisse senetleri, ay takvimine göre yeni yıl tatili öncesi işlemlerin yarım gün yapıldığı bugünkü seans ile birlikte, iki yılın en büyük üç günlük yükselişini gerçekleştirdi. Çin, Güney Kore, Tayvan ve Vietnam piyasaları Perşembe günü tatil nedeniyle kapalıydı.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de Perşembe günü işsizlik başvuruları ve ÜFE verileri açıklanacak.

*Avrupa Merkez Bankası'ndan (AMB) bazı yetkililer Perşembe ve Cuma günü konuşacak.

*Kar sezonu tüm hızıyla devam ediyor.

*Çin'de Köpek Yılı'nın başlangıcı ile birlikte yeni yıl kutlamaları başlıyor. Bu kutlamalar, aralarında Hong Kong, Tayvan, Singapur, Malezya ve Endonezya'yı da içeren Asya'nın önemli bölümünü kapsıyor. Çin'de anakara piyasaları 15-21 Şubat arası kapalı olacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 12:28'de yüzde 0.8 yukarıda seyrediyordu ve bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesini gördü.

*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.6 artarak bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.6 tırmanarak yükselişini beşinci güne taşıdı ve yaklaşık iki haftanın zirvesini gördü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 geriledi ve düşüşünü beşinci güne taşıyarak iki haftanın en düşük seviyesini gördü.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 değer kazanarak yükselişini beşinci güne taşıdı ve 1.2474 ile iki haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 değer kazanarak 106.75 ile yaklaşık 15 ayın zirvesine çıktı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.5 prim yaparak 1.4063 ile yaklaşık iki haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

*Güney Afrika randı dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 11.6824 ile yaklaşık üç yılın zirvesini gördü.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan yükselerek yüzde 2.94 ile dört yılı aşkın sürenin zirvesini gördü.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 0.79 ile iki yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü yüzde 0.4 düşerek varil başına 60.38 dolara indi.

*Altın yüzde 0.05'ten az düşerek ons başına 1,350.20 dolara geriledi.

*Bakır yüzde 0.4 düşerek pound başına 3.22 dolara indi.

(16:20'de güncellendi)