Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

ABD'nin ticari ham petrol stokları geçen hafta 1,6 milyon varil azaldı.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçen hafta 1,6 milyon varil (yüzde 0,4) azalarak 420,5 milyon varile gerilediğini açıkladı.

Piyasa beklentisi, stokların 1,8 milyon varil artması yönündeydi. Bir önceki hafta ham petrol stokları 1,8 milyon varil artış kaydetmişti.

Ticari ham petrol stoklarına dahil olmayan stratejik ham petrol stokları da geçen hafta 0,7 milyon varil (yüzde 0,1) azalarak 664,9 milyon varile geriledi.

ABD'nin haftalık benzin stokları ise 0,3 milyon varil (yüzde 0,1) artarak 249,3 milyon varile ulaştı.

Benzin stoklarına ilişkin piyasa beklentisi 0,3 milyon varil azalış olması yönündeydi. Benzin stokları bir önceki hafta 3,6 milyon varil yükselmişti.

- Ham petrol üretimi düştü

ABD'nin ham petrol üretimi de geçen hafta bir önceki haftaya göre günlük ortalama bin varil azalışla 10,27 milyon varile geriledi.

Bu sonuçla, ülkenin ham petrol üretimi beş hafta üst üste artış kaydettikten sonra ilk defa düşüş göstermiş oldu.

ABD'nin ham petrol ihracatı geçen hafta bir önceki haftaya kıyasla günlük ortalama 722 bin varil artışla 2,04 milyon varile yükselirken, ham petrol ithalatı ise günlük ortalama 867 bin varil azalışla 7,02 milyon varile geriledi.

ABD'nin ticari ham petrol stoklarındaki düşüşün ardından küresel piyasada petrol fiyatları artış gösterdi.

TSİ 19.25'te Londra Brent türü petrolün fiyatı 66,34 dolara, ABD'nin Batı Teksas (WTI) tipi petrolün fiyatı 62,80 dolara kadar yükseldi.