Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ), bu yıl ikinci kez süper uzun vadeli tahvil alımlarını azalttı. Bankanın bu hamlesi, mali yılın Mart ayında sona ermesinden önce sağlam talebin etkisiyle tahvil faizlerinin düşmesinin ardından gerçekleşti. 

Banka, 25 yılın üzerinde vadeli tahvil alımlarını 10 milyar yen (93 milyon dolar) kısarak 70 milyar yene indirdi. BOJ, 9 Ocak'ta da tahvil alımlarını aynı miktarda kısmış ve 10 ila 25 yıl vadeli tahvil alımlarını bir yılı aşkın süredir ilk kez azaltmıştı. 

Küresel tahvil piyasalarındaki volatilite artışı, Japon yatırımcıların yerel tahvillere yöneltiyor. 40 yıllık devlet tahvillerinin faizi, Cuma günü 2017 yılının Ocak ayından bu yana en düşük seviye olan yüzde 0.875'i görmüştü. 

Dai-ichi Life Research Institute başekonomisti ve eski BOJ yetkilisi Hideo Kumano, "BOJ, tahvil getiri eğrisinin biraz fazla yataylaşmakta olması sebebiyle harekete geçti" dedi.

Yen, Fed Başkanı Powell'ın yorumlarına tepki göstererek zayıflamasının ardından BOJ'nin hamlesiyle dolar karşısında gün içi yüksek seviyesi olan 107.07'ye çıktı.