Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen hafta ticaret savaşı endişelerine neden olan kararlarının yanı sıra bu hafta yoğun gündem de piyasaların radarında olacak.

Yurt dışında Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı ve ABD tarım dışı istihdam verisi yakından izlenecek.

AMB'nin 8 Mart Perşembe günü yapacağı toplantıda büyük politika değişimi öngörülmezken iletişimde ufak değişimler olabileceği konuşuluyor.

Reuters'e konuşan kaynaklar AMB yetkililerinin son dönemde yaşanan türbülans, güçlü euro ve düşük enflasyon endişeleriyle varlık alımını azaltma sinyali vermeden önce beklemeyi tercih edeceğini belirtiyor.

Euro Bölgesi ekonomisi on yılın en iyi büyüme performansını kaydetse de enflasyon düşük kalmaya devam ediyor. Enflasyon geçen ay 2016'dan beri en düşük seviyeye inmişti.

ÜCRET ARTIŞLARI KRİTİK

ABD'de ise Cuma günü Şubat ayı tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. İstihdamın 200 bin artması, işsizliğin % 4.1'den %4'e gerilemesi bekleniyor.

Ortalama saatlik ücretlerin ise aylık %0.3, yıllık% 2.9 artması bekleniyor. Önceki ay da ücret artışları %0.3 ve yıllık %2.9'a yükselerek tahminleri aşmış, bu da küresel piyasalarda daha hızlı faiz artırım beklentisiyle piyasaların sert tepkisine neden olmuştu.

Yüksek gelen veriyle Dolar, önemli para birimlerine karşı değerlenmiş, altının onsu yüzde 1'den fazla değer yitirmişti. Dolar/TL kuru, yüzde 1'e yakın değerlenerek 3.73'ten 3.77 seviyesine yaklaşmıştı.

Bunların yanında İtalya'daki seçimler ve Çin'deki siyasi toplantılar da piyasanın yakın markajında olacak.