Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Şubat ayı enflasyonu yüzde 0,73, yıllık bazda yüzde 10,26 ile beklentileri aştı. Çekirdek TÜFE de %11.98 oldu.

Beklentilerin üzerinde gelen veriyi değerlendiren uzmanlar enflasyonda belirgin iyileşmenin uzun sürebileceğine dikkat çekiyor.

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy Şubat enflasyonunun önümüzdeki aylara dair olumlu sinyal vermediğini ifade etti. Aksoy "Yıllık gıda enflasyonu %8.8’den %10.3’e yükseldi. Yıllık TÜFE enflasyonu %10.35’ten %10.26’ya gerilerken, yıllık çekirdek TÜFE enflasyonu %12.18’den %11.94’e düştü. Çekirdek TÜFE enflasyonu da beklentiden bir miktar daha olumsuz açıklandı. Diğer yandan, yurtiçi üretici fiyatları enflasyonu %12.1’den %13.7’ye çıkarak üretici fiyatlarının tüketici fiyatlarına önümüzdeki dönemde olumsuz yansıyabileceğine işaret etti. Enerji üretim maliyeti bir önceki aya göre %12.1 artışla yurtiçi ÜFE’deki hareketin ana belirleyicisi olsa da diğer alt gruplarda da aylık enflasyonun %1.5 üzerinde ve genel olarak yüksek olduğunu görüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Aksoy verinin Merkez Bankası'nın Çarşamba günü faizleri sabit bırakacağı görüşünü desteklediğini ifade etti.

"İYİLEŞME UZUN ZAMAN ALABİLİR"

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Direktörü Ali Kırali ise önümüzdeki dönemde, toplam talep koşulları genel enflasyona sınırlı ölçüde aşağı yönlü baskı yapabilecek olsa da döviz kurları maliyet unsurlarındaki gelişmeler ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmadan dolayı temel enflasyon dinamiklerinde belirgin bir iyileşmenin uzun zaman alabileceğini öngördü.